Sörön

Vårens första blåsippor i Sörön. Foto: Karin Sund
Naturreservatet Sörön var innan den stora sjösänkningen en ö bland grunda vatten och sanka ängar. Här möts du av lövskog och halvöppna beteshagar som om våren täcks av blommande blåsippor, vitsippor och liljekonvaljer.
Ön som försvann
Sörön är en långsmal moränrygg, en så kallad drumlin, som sticker upp ur de omgivande lägre lermarkerna. I slutet av 1800-talet sänktes vattennivån i Hjälmaren. De sanka ängar och grunda vatten som tidigare omgav Sörön, torrlades då och omvandlades istället till bördig åkermark. Innan dess hade dessa våta marker brukats som slåtterängar, där traktens byar och gårdar skördat hö till vinterfoder åt djuren. Även de högre delarna av Sörön brukades som slåtteräng och lövträden som stod glest i ängen beskars på löv till foder. Under en kort tid från sjösänkningen fram till 1932 fanns ett torp med åkrar mitt på Sörön. Några fruktträd, husgrunder, före detta åkermarker, röjningsrösen och stenmurar vittnar idag äldre tiders markanvändning.
Gamla träd myllrar av liv
Det som idag är typiskt för Sörön är gamla träd och en rik ängsflora. De äldre träden består främst av ek och lind som ofta växer tillsammans med hassel. Många av de gamla träden är både grova och ihåliga, särskilt ekarna i betesmarken. De äldre träden bär spår efter äldre tiders lövtäkt, Hamling och på dess grova bark trivs många lavar. Här har man hittat sällsynta lavar som brun nållav, gul porlav och rosa skärelav. Där det finns gott om gamla träd brukar det även finnas gott om insekter. Vid en inventering år 2005 hittades inte mindre än 157 olika arter av skalbaggar i Sörön
Ett blommande paradis
På marken i dagens betesmarker i hittar du en rik växtlighet, med gräs som rödven och luddhavre bland örter som svartkämpar och gulmåra. Även i områdets tätare lövskog möter du en rik växtlighet, som blåsippa, vårärt, hässlebrodd, storrams och rödblära. Här trivs även många svampar, som exempelvis hasselticka och rutskinn. Om våren tacks marken av ett böljande matta av vitsippor.
Salamanderdamm
I den sydvästra delen av reservatet finns en liten damm där man hittat större vattensalamandrar. Under sommaren söker salamandrarna sig till ett fiskfritt småvatten för att para sig och lägga ägg. Larverna lever sin första tid i vatten innan de får ben och kan ta sig upp på land, där de sedan övervintrar. Rikt och väldokumenterat fågelliv Den omväxlande naturen, mängden gamla träd samt närhet till ett öppet jordbrukslandskap, gör Sörön till en populär plats för många fåglar. Här trivs och häckar arter som skogsduva, kattuggla, svartvit flugsnappare och många olika sångare
Tillgänglighet
Det är relativt lätt att gå på stigarna i naturreservatet även om de inte är grusade eller hårdgjorda. För att komma in i reservatet behöver du passera en grind med liten tröskel. Flera tillgängliga rastbord finns i reservatet. Vid parkeringen finns ett rymligt och tillgängligt dass.
Ta bussen till reservatet
Länstrafikens buss 824 går från Örebro till Norrbyås, nordväst om reservatet. Från Norrbyås är det 2-3 km vandring genom Kvismaredalen till Sörön.
Teckentolkad information

Vårens utflykter
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
I naturreservatet är det förbjudet att:
- förstöra eller skada fasta naturföremål eller ytbildningar
- plocka blommor, gräva upp växter, bryta kvistar eller på annat sätt skada vegetationen
- medvetet störa djurlivet, till exempel genom närgången fotografering av fågelbo
- ta med okopplad hund
- avsiktligt störa betesdjuren
- tälta eller ställa upp husvagn
- göra upp öppen eld, köra motorfordon eller cykla
- parkera annat än på särskilt anvisad plats
- sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt, inskrift eller liknande
- på ett störande sätt använda radio, grammofon, bandspelare, musikinstrument eller dylikt
- anordna snitslade spår, tipspromenader, terränglöpningar eller liknande
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Örebro
Bildat år: 1979
Areal: 23 hektar
Markägare: Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen
Reservatsbildare: Länsstyrelsen
Natura 2000: området ingår i EU:s nätverk för skyddad natur, SE0240082 Sörön
Hitta hit
Följ vägskyltning mot naturreservatet Kvismaren från riksväg 52 eller väg 207 mellan Örebro och Odensbacken. Från Norrbyås kyrka åker du mot Bärsta/Stora Mellösa. I Bärsta finns skylt mot Sörön söderut.
NATURliga möjligheter - företagens guide till naturreservaten
