Lejakärret

Lejakärret före slåtter. Foto: Christer Moberg
Naturreservatet Lejakärret är så nära Ölands orkidémarker vi kan komma i vårt län. På ett gammalt gruvfält där bland annat kopparkis brutits fram till 1919 växer en rad orkidéer, många i stort antal. En lättgången stig leder runt i området, som bjuder på många underbara upplevelser av några av våra allra vackraste orkidéer. Bästa tiden att besöka Lejakärret är i början av juli.
Här finns många orkidéer
Berggrunden i området innehåller bland annat kopparkis och kalksten. Den kalkhaltiga marken har gynnat en mycket rik flora. I kärrmarkerna växer jungfru marie nycklar, tvåblad, vitpyrola, brudsporre, gräsull och kärrspira. Orkidén kärrknipprot, har här en av sina rikaste platser i länet. I den omkringliggande skogsmarken växer knottblomster, skogsknipprot och purpurknipprot. Här finns även underviol, sommarfibbla, tibast, klotpyrola och blåsippa. Efter att ha passerat det fortfarande kala sligfältet, som ligger som en stor sandstrand mitt i skogen, kommer du till de kalkrika kärrmarkerna. Här finns den i länet annars mycket sällsynta kärrknipproten, tillsammans med kalkkrävande kärrväxter som gräsull, tuvsäv, hårstarr och smalfräken.
Rester efter en Koppargruva
Brytning av kopparkis i området startade på 1550-talet, då Lejagruvan strax söder om reservatet öppnades. Brytningen pågick sedan under korta perioder fram till 1919. I området finns ett cirka en hektar stort ökenartat sligfält med grönskimrande kalk- och kopparhaltig sand. Sligen är en finkornig restprodukt efter bearbetningen av kopparmalm. I området finns också ruiner efter byggnader och gruvhål som tydliga spår från den tidigare gruvhanteringen.
Håll dig till stigarna
Inom Lejakärret finns en cirka 1 kilometer lång markerad stig. För att skydda känsliga växter, särskilt vissa orkidéer, är det viktigt att inte gå utanför de spänger som finns i kärrområdena.
Föreskrifter
I reservatet är det förbjudet att:
- plocka, gräva upp eller på annat sätt skada blommor och växtlighet
- tälta eller ställa upp husvagn
- cykla eller framföra motordrivet fordon
- anordna orienteringskontroller eller fasta spår
- sätta upp orienteringskontroller, skyltar, affischer eller liknandeext
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
-
Stig
Fakta
Kommun: Lindesberg
Bildat år: 1973
Areal: 6 hektar
Markägare: Enskild
Förvaltare: Länsstyrelsen
Reservatsbildare: Länsstyrelsen
Natura 2000: området ingår i EU:s nätverk för skyddad natur, Natura 2000
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.