Dalbotorpsravinerna

Dalbotorpsravinerna. Foto: Kjell Store
I naturreservatet Dalbotorpravinerna lever arter med skilda miljökrav sida vid sida. Här råder stor variationsrikedom på liten yta - med bäckar och källflöden, raviner och platåer. Den gamla barrblandskogen är också en fristad för många sällsynta arter, som brandticka och bombmurkla.
Djupa raviner
Vattnet har bitvis skurit sig djupt ner i de lösa jordlagren och i ravindalarna slingrar bäckar i ett naturligt lopp. Bäckarna kantas av den praktfulla ormbunken strutbräken. I källflöden och fuktstråk växer den vackra gullpudran, som blommar i gulgrönt tidigt om våren. Ravinbottnarnas näringsrika och finkorniga jordar som utsätts för återkommande översvämningar, är idealiska förhållanden för både gullpudran och strutbräcken.
Sällsynta svampar
Tillbaka i tiden har koltillverkning förekommit och i reservatet kan man finna rester av kolarkojor samt gamla kolbottnar, där kolmilor stått. Men de senaste 100 åren har skogen förblivit obrukad, vilket gett gott om multnande ved och höga naturvärden. På liggande, döda stammar av gran, granlågor, har flera ovanliga vedsvampar noterats, som till exempel ullticka, blodticka och brandticka. Den sällsynta brandtickan är knuten till granlågor som är grova och starkt förmultnade, i miljöer med hög och jämn luftfuktighet.
Barrskogens orkidé
Den höga luftfuktigheten i ravinerna gynnar också sällsynta lavar. Vid stambasen av grova granar kan man bland annat hitta kattfotslav. På asp växer skinnlav och bårdlav. Även mossorna trivs och skogen är täckt av en grön mossmatta med inslag av lite ovanligare arter som mörk husmossa och skogshakmossa. I mossmattorna kan man stöta på knärot, en liten vitblommande orkidé som hör hemma i äldre granskogar.
Föreskrifter
I reservatet är det förbjudet att:
- borra, hacka, spränga, gräva, rista, måla eller på annat sätt skada berg, jordytan, sten eller att flytta eller bortföra sten,
- framföra motordrivet fordon,
- fälla, bortföra eller på annat sätt skada levande eller döda stående eller omkullfallna träd och buskar,
- plocka, samla eller gräva upp växter inklusive mossor, lavar eller svampar,
- medvetet störa djurlivet annat än vad som normalt förekommer vid bedrivande av jakt,
- medföra hund som inte är kopplad,
- utan Länsstyrelsens tillstånd sätta upp permanent tavla, skylt, affisch eller därmed jämförlig anordning, göra inskrift eller att snitsla spår,
- utan Länsstyrelsens tillstånd använda området för organiserad tävling eller övning, lägerverksamhet eller liknande.
Men det är tillåtet att:
- plocka bär, matsvamp och blommor för eget behov, dock inte fridlysta eller rödlistade arter.
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
-
Stig
Fakta
Kommun: Nora
Bildat år: 2014
Areal: 78,3 hektar
Markägare: staten genom Naturvårdsverket samt enskilda
Förvaltare: Länsstyrelsen
Reservatsbildare: Länsstyrelsen
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.