Järvdalen
Vill du uppleva hur riktigt stora gamla granar växer och se en spännande djup bergsklyfta är Järvdalens naturreservat rätta platsen. Här arbetar samer med skötsel av renar och friluftsfolk kan njuta av naturen.

Liggande döda träd bryts sakta ner av svampar och insekter. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län
I naturreservatet kan du se sjöar och myrar, kala klippor och djupa bergsklyftor. Järvdalen ligger mellan fjäll i söder och skog i norr. I den östra delen finns en riktigt djup bergsklyfta som heter Järvdalen.
Stora granar och små insekter
Närmare fjällen i söder växer glesare skog av gran och björk men det finns mycket gammal skog av både tall och gran i Järvdalen.
Just granskog växer där marken är fuktig. I Järvdalen kan du faktiskt se hur granskogen växer längs med där bäckar rinner och kärr där marken är fuktigt. Några av granarna är upp till 80 centimeter i diameter, mätt i höjd med ditt bröst.
I de gamla granskogarna kan du se många döda träd och stubbar. I dom hittar insekter mat och kan överleva. En del av insekterna här är utrotningshotade.
För samer och friluftsfolk
Järvdalens naturreservat används av samerna från Tåssåsens sameby och deras renar betar här hela året. Du kan se både moderna renskötselanläggningar och samernas gamla kåtor. Det är tältliknande hyddor täckta med näver, torv eller tyg.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Järvdalen. Tänk på att det i reservatet inte är tillåtet att:
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark eller växtlighet, torrträd och vindfällen inräknade.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2005
Storlek: 20 km²
Kommun: Åre
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område