Tjärnslåtten
Här kan du uppleva skog med trehundraåriga tallar, gamla aspar och svartbrända stubbar. På myrmarkerna har folk arbetat med slåtter. Titta noga så ser du spår efter områdets historia.
Spår efter skogsbrand
På Siljeåsbergets nordöstra sluttning, ner mot myrmarkerna kring Fallån, ligger Tjärnslåttens naturreservat. Några myrar ingår i reservatet. Efter en skogsbrand finns här nu mest granskog. Den är omkring 100-år gammal. Du kan fortfarande se svart förkolnad ved på stubbar och stammar.
En del tallar är däremot betydligt äldre än så. Tallar har grov bark och högt uppsatt krona. De är därför väl anpassade till skogsbränder. Brand är ett naturligt inslag i skogar. Det är till och med så att tallarna impregneras av branden. På så sätt blir de ännu mer tåliga. I reservatet finns det tallar som är uppemot 300 år gamla.
Det finns även många aspar här. Det är också ett tecken på att det har brunnit. Lövträd frodas efter en brand, när ljuset når ner till marken.
Asparna är bra för mångfalden
I reservatet i dag finns det inte bara levande grova aspar. Det finns också höga aspstubbar, och aspstammar som ligger på marken och förmultnar. Det gör att en mångfald av små organismer trivs. Här har du chans att se sällsynta, rödlistade arter. Det är arter som är sällsynta och nära att utrotas. Kandelabersvamp och veckticka är två av dem.
Se spår efter människor förr
Tjärnslåtten är namnet på en del av myrmarken vid Fallån. Det är ett myrområde som ligger nära några tjärnar. Namnet antyder att bönder tidigare har använt myren vid sjöarna för slåtter.
Slåtter var ett sätt att slå gräs som sedan blev till hö. Myrarna gav värdefullt vinterfoder till kreaturen. Du kan se flera fäbodar som finns kvar i omgivningarna.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Tjärnslåtten. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bo och lekplatser eller samla ägg
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved
- elda
- framföra motordrivet fordon i terräng.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2014
Storlek: 1 km²
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat