Tvärån Piktjärn
I naturreservatet Tvärån Piktjärn får du höra spillkråka och tretåig hackspett trumma med sina näbbar. Järpen visslar rytmiskt i träden. Men ta gärna på dig gummistövlar för den täta och lövrika sumpskogen kan vara rejält blöt.
I de gamla träden myllrar det av liv
Största delen av reservatet är täckt av varierande granskog. Bland granarna trängs även björkar och sälgar. Du kommer att se att det växer mycket lavar på äldre björkar och björkhögstubbar. Flera av lavarna är rödlistade – de är ovanliga och kan dö ut med tiden. Högstubbar är träd som har gått av och saknar krona.
I de gamla träden som ligger på marken myllrar det också av liv. Multnande trädstammar ligger halvt dolda i blåbärsriset. De är bra hem för både djur och växter som är beroende av den döda veden. Det finns bland annat insekter, lavar och svampar som lever i ved.
Tretåig hackspett kan också hacka sig ett bo i en döende gran. Det är en ovanlig hackspett som du kan få syn på när den flyger nästan ljudlöst mellan träden.
Det är blött och svårt att ta sig fram
Tvärån är bara ett av de vattendrag som rinner igenom skogen. De slingrar genom hela området och stora delar av skogen är fuktig eller blöt sumpskog. Där det är som blötast är det nästan omöjligt att ta sig fram. På de ställena måste du ta dig igenom djupt vatten och höga starrtuvor. På andra håll vadar du i frodig vegetation med högörter. Här växer både nordisk stormhatt, älggräs, brudborste och skogsnäva.
Träden växer långsamt i den fuktiga miljön. Trots att många träd är i 150-årsåldern är de inte särskilt grova. Många träd klarar inte fukten och dör med tiden. Det finns därför gott om torrgranar i de blötaste delarna. Men de allra äldsta granarna är ändå närmare 300 år gamla.
Våtmarker är viktiga att bevara
En stor del av reservatet är täckt av våtmarker. Där finns heller inga diken. Våtmarkerna är väldigt viktiga för att vi ska kunna bevara sumpskogen intakt.
Myrarna är helt öppna eller med enstaka träd. På marken blandas vitmossor och halvgräs med hjortron, odon, dvärgbjörk och ljung.
Det växer även många olika blommor i våtmarkerna. Några exempel är ängskovall, blodrot, fjällskära och humleblomster. Här kan du också se ängsull, brudsporre, tvåblad och ängsnycklar.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Tvärån Piktjärn. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, skada deras bo och lekplatser eller samla ägg
- plocka och samla in arter av olika slag med undantag för bär och matsvamp
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved
- elda förutom på särskilt angivna platser
- framföra motordrivet fordon i terräng inom hela området.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2010
Storlek: 1 km²
Kommun: Krokom
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat