Laholmsnäset
Du kommer att se gamla granar, tallar och lövträd med spår av bränder i barken. Här kan du också höra hackspettar som trummar och järpar som visslar. På sommaren kan du fotografera olika orkidéer. I naturreservatet Laholmsnäset har skogen varit nästan helt fri från skogsbruk under lång tid.
Skogen är ålderstigen
En tall i reservatet är drygt 300 år gammal, och en gran är runt 270 år. Det är mest gammal granskog i reservatet, men det är väldigt gott om tall på vissa håll också. Dessutom är det förvånansvärt många lövträd bland granarna. Det finns både gammal grov asp och sälg.
De gamla sälgarnas och asparnas bark är som gjord för lunglav och skrovellav. Vedsvampen doftticka trivs minst lika bra som lavarna. Du kan ibland känna lukten av doftticka på tio meters håll. Du känner igen doften på att den påminner om anis.
På vissa ställen ser granarna inte speciellt imponerande ut, men de kan ändå vara väldigt gamla. De granarna har inte haft plats att växa och bre ut sig. Man kallar dem stavagranar. De skulle knappt räcka till att göra timmer av.
Livsmiljöer för hotade arter
Det finns gott om olika sorters döda träd i skogen, i olika stadier av nedbrytning. Det ger livsmiljöer för en mångfald av sällsynta vedsvampar. Hackspettar och järpar trivs också i träden.
Området är rikt på kalk. Det passar arter som behöver mark som innehåller mer näring och kalk. Mjuka mattor med kransmossa brer ut sig. På sommaren kan du se guckusko i blom och den lilla orkidén knärot. Knäroten har vita blommor på smala blomstänglar. Orkidén tvåblad finns också, liksom ranunkelväxten svart trolldruva.
Spår av skogens historia
Att det är mycket lövträd i skogen är ett tecken på att det har varit skogsbränder i området. Lövträd spirar på de öppna, ljusa ytorna som då uppkommer. Du kan också upptäcka brandljud på gamla tallar och stubbar. Brandljud är skador på stammen, ofta en glipa nedtill. På den tall som är 300 år gammal finns brandljud daterat till ungefär år 1700.
Du kan också se spår efter människor som levde för länge sedan. Kanske går du förbi fångstgropen som de använde vid jakt – djuren lockades in i en grop och kunde inte kravla sig upp igen. Det finns också en boplats, kanske från stenåldern. Spåren berättar för oss att området har varit påverkat av människan under långa tider. Delar av skogen visar även tecken på att djur har fått beta i skogen.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Laholmsnäset. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bo och lekplatser eller samla ägg
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag för bär och matsvamp
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved
- elda, förutom på särskilt angivna platser
- framföra motordrivet fordon i terräng inom hela området
- utan Länsstyrelsens tillstånd bedriva organiserad verksamhet, exempelvis idrottsarrangemang, jaktprov, besök av stora grupper, återkommande evenemang etc. Tillståndsplikten omfattar inte grupper med färre än 15 deltagare, samt skolklass eller förskolegrupp, som endast ägnar sig åt traditionell vandring eller turåkning vid enstaka tillfällen.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2010
Storlek: 1 km²
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område