Mittockernäset
I naturreservatet Mittockernäset kan du njuta av den friska granskogen som susar. Så fort vårsolen börjar skina blir det liv i skogen. Blåsipporna lyser och det blir fart på småkrypen. På försommaren kan du beundra blommande guckusko här.
Hackspettar och guckusko trivs i den kalkrika skogen
Mittockernäsets granar är 130 till 160 år gamla. Jorden de står i är kalkrik. På marken spirar ormbunken finbräken. Även guckusko trivs här.
Guckusko är en ovanligt stor orkidé. Den har rödbruna kalkblad och en stor gul läpp som liknar en sko. Guckuskon blommar på försommaren.
I granskogen kommer du även att se asp, björk och sälg. Asparna är flest. Gamla, grova aspar är bra hem för hackspettar. Även den sårbara arten tretåig hackspett trivs i området.
Träden är klädda i lunglav
Du kommer att märka att det är blad på många av trädstammarna i Mittockernäset. Det är lunglav. Lunglav växer på många av lövträden men också på vissa granar. Lunglaven lyser grön vid dimma och efter regn. När det är torrt är den däremot gråbrun.
Här finns ovanliga lavar och svampar
Det finns stora mängder liggande döda träd i skogen, och även torrträd. Torrträd är döda träd som fortfarande står upp. Det gillar både vanliga och ovanliga lavar, svampar som växer på ved, och självklart insekter.
I Mittockernäset har vi hittat flera hotade arter. Svamparna lappticka och gränsticka är två exempel. De lever båda på döda granar.
Skogen är som en historiebok
När du tittar noga kan du läsa av vad som har hänt i skogen genom tiderna. Stubbar med mossa på berättar om avverkningar. Och det stämmer, för vi vet att de högg ner träd i början av 1900-talet. Du kan också se att många av stubbarna är kolnade. Det har alltså också varit skogsbränder i området. Det märker du även på några av tallarna i nedre delen av reservatet. De har skador av brand i stammarna, så kallade brandljud. Det är som glipor i barken nere vid stammens bas.
Utforska fångstgroparna i Mittockernäset
I den norra delen av reservatet finns det fångstgropar. Fångstgropar har man använt för att fånga vildren och älg i tusentals år. Groparna var placerade så att det blev lätt att lura in djuren i dem. De här groparna bildar ett helt system som sträcker sig över en halv kilometer.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Mittockernäset. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bon och lekplatser eller samla ägg
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved
- elda, annat än med medhavd ved
- framföra motordrivet fordon i terräng.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2014
Storlek: 0,7 km²
Kommun: Krokom
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat