Sikåskälen
Här kommer du att se många lövträd. Det är ovanligt. Efter en större plockhuggning i mitten av 1900-talet har björkar och aspar fått stå kvar. Det som gör området unikt är att de medelålders lövträden kommer att få bli gamla och senare död ved. Njut av den lövrika miljön tillsammans med fåglarna!
Medelålders lövträd
På grund av dagens moderna skogsbruk växer inte lövträd upp och blir gamla. Riktigt små lövträd, det vi kallar lövsly, röjs bort. I stället får vi barrskog. I barrskogsområden är det till och med brist på medelålders och riktigt gamla lövträd. Det är inte bra för den biologiska mångfalden.
Vid Sikåskälen kommer du att se många stubbar. De högg nämligen ur de bästa träden i mitten av 1900-talet. Det är det vi kallar plockhuggning. Efter huggningen har ingen röjt sly i området. Därför har björk och asp fått växa sig stora.
Genom att hugga runt björkar och aspkloner får de mer plats att växa. En aspklon är en eller flera yngre aspar som utvecklats från en äldre rot. Med tiden kommer de här asparna och björkarna att få utvecklas till grova träd. Till slut dör de och blir ved. Många insekter och fåglar trivs i sådana miljöer.
Inlandsisen gav landskap med moränbackar
Terrängen i naturreservatet är kuperad. Här finns kullar och dalar. I dalarna är det fuktigare, med en mer näringsrik flora. På kullarna kan du hitta blåbär. Där växer det mest blåbärsris.
Inlandsisen smälte för 8000 år sedan. Det var då moränbacklandskapet bildades. Moränkullarna och dalarna formades av den blandning av morän och is som blev kvar när isblock smälte bort.
Gamla fäbodar
I området kring reservatet kan du se många nedlagda fäbodar. Fäbodar är boställen en bit ifrån hemgården dit gårdsfolket flyttade med djuren på sommaren. Därför är det mycket troligt att det varit kor och getter som betat i reservatet. Bönder har också arbetat med slåtter på myren. Slåtter var ett sätt att samla hö till foder åt djuren. Men det här var för länge sedan. De enkla vägar som användes för att köra hem höet syns nästan inte alls längre.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Sikåskälen. Tänk på att det inom naturreservatet inte är tillåtet att:
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp,
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter,
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2016
Storlek: 40 hektar
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat