Blåsjöfjäll
Välkommen till det vackra orörda naturreservatet Blåsjöfjäll inte långt från norska gränsen. Toppar på 1000 meter gör att reservatet kallas fjällreservat. Men här finns också vackra dalar med skog. Djupt därnere rinner Vallån och Lerdalsälven.
I norra delen av reservatet finns Brakkfjället, faktiskt med norsk stavning. Det är den högsta fjälltoppen, drygt 1 000 meter över havet. Längs norska gränsen åt sydväst finns två lite lägre fjäll, Jormlifjället och Raudekfjället.
Här i Blåsjöfjäll kan du följa variationen av växtlighet från den täta skogen och ängarna i dalbottnen upp på kalfjället.
Små blommor på kalfjällets stora hedar
Du kan hitta fjällsippor och andra blommor på de speciella fjällhedarna som kallas dryashedar, efter det latinska namnet på fjällsippa. Du hittar flera sådana hedar uppe på Raudekfjället och Jormlifjället.
Blommorna som kräver mycket näring klarar av det bistra klimatet uppe på kalfjället. Det är grundvattnet som sipprar fram och rinner över marken på många ställen som är en viktig förutsättning för att blommorna ska överleva.
Kalk ger näring
Men det är inte bara vatten som behövs. Det krävs näring för att blommorna ska klara sig och trivas. Bergarten här uppe innehåller mycket kalk och ger förutsättningar för det. Eftersom det finns tillräckligt med näring kan vi faktiskt njuta av blommor också uppe på det karga kalfjället.
Har du tur kan du också se de tjusiga orkidéerna vityxne och brudsporre, eller örterna purpurbräcka och gullbräcka.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Blåsjöfjäll. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark eller växtlighet, torrträd och vindfällen inräknade.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2002
Storlek: 36 km²
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat