Grubbdalen
Det här reservatet innehåller grov skog, samiska lämningar och rester från nybyggarna. Om du är här rätt årstid möts du dessutom av stora mängder vackra blommor.
Grubbdalens naturreservat är en del av en stor och skogrik dalgång mellan Offerdalsfjällen i söder och de norska bergmassiven i norr.
I botten av dalen flyter Grubbdalsån. Runt ån finns stora, skoglösa myrar. Gammal granskog växer i dalen och högre upp på fjället hittar du fjällbjörkarna. Den mäktiga toppen Juthatten reser sig med en lodrät sydvägg.
Samiska marker
I området har samerna levt länge. Här finns spår och lämningar av en gammal, samisk fångstkultur. Det är den tidigaste perioden i den samiska samhällsutvecklingen. På den tiden levde samerna mest av jakt och fiske.
Senare utvecklade samerna en renskötsel då de skaffade sig tama renar. Det finns spår även efter denna moderna renskötsel.
Nybyggarliv i Grubbdalen
Under 1800-talet bosatte sig nybyggare i Grubbdalen. Här levde de nästan bara på det som naturen gav. Nybyggarna åt fågel, vilt, svamp och bär från skogen. Från åar och tjärnar fick man fisk.
Från den värdefulla skogen fick dom det mesta som de behövde. Exempel är ved och virke, bete och hö till djuren. Och från kor och getter fick dom mjölk så att dom kunde tillverka ost, smör och messmör. Kring sekelskiftet försörjde dalgången åtta familjer.
Bara vilda djur
I dag finns det bara kvar vilda djur i området. Här finns mycket älg och björn. Även järvar och lodjur strövar igenom området.
Massor av blommor
I området mellan den tomma och ödsliga Grubbdalsgården och Juthattens rasbrant, finns mycket blommor. Där är reservatet mest artrikt. Här hittar du bland annat fjällviol, hässlebrodd och den vackra lilla orkidén norna.
I Grubbdalsgårdens närmaste omgivning finns brudsporre, grönyxne och olika ängsblommor. Delar av granskogen är rika på torta, stormhatt, vänderot och busken tibast.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Grubbdalen. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark eller växtlighet, torrträd och vindfällen inräknade
- framföra motordrivet fordon i terräng (hela naturreservatet ligger inom Burvattnets skoterförbudsområde).
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2003
Storlek: 21 km²
Kommun: Krokom
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område