Per-Johansabodarna
Om du gillar gammal skog, en sådan skog som fått sköta sig själv under lång tid, kan det här vara ett fint utflyktsmål. Naturreservatet ligger bara tre kilometer från Strömsunds kyrka och det finns stigar att vandra på.
Två delar
Naturreservatet är uppdelat i två delar. En östlig och en västlig del. I båda områdena får du uppleva gammal granskog. Där finns granar av olika ålder, de äldsta är över 160 år gamla. Du hittar även döda granar som antingen fortfarande står upp eller ligger ner på marken, så kallade lågor.
Skyltad naturstig
I båda områdena finns det stigar som du kan vandra på. Det finns en naturstig som Strömsunds kommun och Naturskyddsföreningen har röjt och skyltat upp. Den börjar vid campingen i Näsviken och går genom naturreservatet och vidare söderut.
I västra området hittar du en kort stig som börjar vid väg 339 och går rakt söderut genom reservatet.
Levande döda granar
De döda träden har ett stort naturvärde. Lavar och mossor, insekter och fåglar gillar att leva här. Om du tittar dig omkring upptäcker du att det finns lågor som delvis eller helt blivit övervuxna av mossor och lavar. Det är så det kan se ut när de döda träden bryts ner till mull och jord.
Det är på de gamla granarna, även de döda, som de stora naturvärdena finns. Sällsynta vedsvampar som behöver gamla döda granar för att över huvud taget kunna finnas till. Du kan hitta vedsvampar med namn som blackticka, violmussling och rosenticka.
Renskötsel
Naturreservatet ingår i ett riksintresse för rennäringen då en flyttled passerar genom det västra delområdet. Renarna passerar här på sin väg till och från fjällen.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Per-Johansabodarna. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp,
- klättra i boträd, uppehålla sig nära rovfågelbo, lya eller gryt, samla in djur eller på annat sätt medvetet skada eller störa djurlivet,
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved,
- elda, annat än med medhavd ved.
Utan Länsstyrelsens tillstånd är det förbjudet att:
- genomföra vetenskapliga undersökningar som innefattar insamling av arter eller har annan påverkan på naturmiljön.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Fakta
Beslutsår: 2021
Storlek: 0,8 km²
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat