Brötarna
Är du fågelintresserad är Brötarna rätt plats för dig. Här finns rovfåglar och många andra fågelarter som brukar leva vid vatten.
Brötarna är ett stort myrområde. På väldigt små skogsöar, myrholmar, finns gammal och helt orörd skog. Du hittar många döda och torra träd. En del tallar är cirka 500 år gamla och levde samtidigt som Gustav Vasa.
Här finns gott om vadarfåglar som snäppor och spovar. Med lite tur får du se några rovfåglar, exempelvis blå kärrhök och stenfalk. Du som är fågelintresserad rekommenderar vi ett besök i just det här naturreservatet.
Våren i Brötarna
Stövlarna klafsar när du vandrar över myren. Ännu ligger snöfläckar här och var. Det känns som att vandra i vildmark. Du kommer nog inte att möta någon annan.
Fåglarna är alldeles yra av våren. Dom snattrar, ropar och plaskar. Du har chans att höra spovarnas märkliga läte, ett slags drillande ljud.
Fågelarter med stora fötter, långa näbbar och höga ben är anpassade för ett liv vid vatten. Dom arterna kommer du att möta här. Exempel är doppingar, änder, snäppor och spovar av olika slag. Även den väldigt vackra storlommen kan du få se. Den har ett speciellt och sorgset läte.
Restaurering
Brötarnas naturreservat ingick i EU-projektet Life to ad(d)mire. Projektet arbetade med att återställa våtmarker som tidigare dikats ut.
Under åren 2010 till 2015 genomfördes restaureringar i en del av området. Då fylldes
dikena igen för att vattnet ska stanna kvar.
Arbetet gjordes för att våtmarkerna skulle återfå sina naturliga egenskaper,
det vill säga vara ett myrområde som fördröjer vattnets avrinning och som lockar speciella djur- och växtarter.
Ett litet tips. Marntallåsen och Hoverberget är två fina naturreservat som ligger nära Brötarna. Du kan enkelt besöka något av dem om du ändå är i Brötarnas reservat.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Allemansrätten gäller även i skyddade områden, men begränsas genom olika föreskrifter.
Inom Brötarna är det förbjudet att:
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bo och lekplatser eller samla ägg
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved
- elda, annat än med medhavd ved
- framföra motordrivet fordon i terräng.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Skyddsår: 2002
Areal: 3 600 hektar
Kommun: Berg
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat, Natura 2000