Korallgrottan
Vill du uppleva ett äventyr? Besök Sveriges längsta grotta. Kryp i mörker och upptäck stora salar. Tillsammans med guider kan du få vara med om något fantastiskt.

Takdropp från en av korallgrottans öppningar. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län
I själva berget, i berggrunden, finns det massor av kalk. Det är orsaken till att naturen här är så spännande.
Vattnet urholkar berget från ytan men tränger ner längre och längre. Efter lång tid, årtusenden, har de övre delarna av berget urholkats. Då har det bildats grottor och gångar. När dom är torra kan man gå och krypa i dem.
Ovanligast i Sverige
Området har skyddats genom naturreservaten Korallgrottan och Bjurälven. Dessa två reservat är unika i landet. Här finns en terräng med massor av sprickor, hål och grottor i berget. Det kallas karst.
Området är Sveriges mest speciella karstområde. Med sina fem kilometer långa gångar är Korallgrottan dessutom Sveriges längsta grotta!
Korallgrottan upptäcktes år 1985. Under flera år har grottforskare – speleologer – upptäckt nya gångar och mätt grottan. 1999 visade det sig att Korallgrottan är Sveriges längsta grotta, mycket längre än Lummelundagrottan på Gotland.
Växer otroligt sakta
När vatten som innehåller mycket kalk ständigt droppar från grottans tak, bildas små vita stenar. De kallas droppstenar eller med ett vetenskapligt ord, stalaktiter. De flesta är kortare än tio centimeter. Det fantastiska är att de inte blivit större trots att de vuxit under 8 000 år.
Vissa av grottans droppstenar är knöliga. En del liknar de koraller – stenliknande skelett från koralldjur – som finns i havet. Från dem har grottan fått sitt namn.
Frodigt och många växter
Den kalkrika berggrunden har bidragit till den frodiga och artrika växtligheten i området. De östra delarna är klädda med skog. Kalfjäll och fjällbjörkskog dominerar i väster. På Storlidens östsluttning mot Ankarvattnet finns ett urskogsartat område.
Föreskrifter
Välkommen att besöka Korallgrottans naturreservat. Tänk på att det i reservatet inte är tillåtet att:
- framföra motordrivet fordon i terräng. Vissa undantag för leder i reservatet framgår av länsstyrelsens terrängkörningskungörelse
- ställa upp hus- eller släpvagn
- göra åverkan på mark eller geologiska föremål
- bryta kvistar, fälla träd eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar samt att skada vegetationen i övrigt genom att plocka eller gräva upp växter
- göra upp eld annat än på särskilt anvisade platser
- störa djurlivet, till exempel genom närgången fotografering eller på annat sätt
- medföra hund som inte är kopplad
- beträda grottgångarna förutom i guidad grupp (några ytterligare undantag finns).
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
-
Eldplats
-
Informationstavla
-
Parkering
-
Rast-/övernattningsstuga
-
Rastplats
-
Skidled
-
Skoterled
-
Torrdass
-
Vandringsled
Fakta
Beslutsår: 1994
Storlek: 26 km²
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område
Tänk på
Tänk på att Korallgrottan är låst och att man behöver boka guide för att besöka grottan.
Under pågående pandemi går det inte att boka nåra guidade turer i Korallgrottan då Folkhälsomyndighetens restriktioner om avstånd inte kan hållas i grottan.
För mer information om guidning i grottan, hör av er till Turistbyrån i Gäddede.
Mer information
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.