Siljeåsen
Här kan du hitta fina blommor som gillar gamla fuktiga skogar. Det här stora naturreservatet innehåller ovanliga typer av natur och platsar därför i det Europeiska nätverket för värdefull natur, Natura 2000.
Hela naturreservatet består av gammal granskog med inslag av tall och lövträd. Det är markens innehåll av kalk och skogens karaktär av att vara ursprunglig som gör att området har så höga naturvärden. Ursprunglig skog innebär att det inte finns några storskaliga ingrepp av skogsbruk men också att det finns träd i olika åldrar, väl spridda partier med döda träd och spår efter skogsbränder.
Sumpskogen
Nästan halva naturreservatet består av fuktig och bitvis näringsrik gammal skog, så kallad sumpskog. Det är ovanligt att sådana gamla sumpskogar får stå kvar då de ofta växer fort och ger mycket virkesvolym per hektar.
Växterna
Du kan träffa på en rad spännande växter som trivs på mark som innehåller kalk. Bland andra kan du få se gräset skogsrör, fleråriga örten kransrams, orkidéerna knärot, tvåblad och guckusko samt ormbunken kalkbräken. Men speciellt orkidén norna har en allmän spridning i det stora naturreservatet, vilket är ovanligt och utgör ett högt naturvärde.
Ofta hittar du dessa fina växter i de långa, men olika breda, fuktstråk som går från nordost till sydväst i området.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Siljeåsen. Tänk på att det i reservatet inte är tillåtet att:
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp,
- klättra i boträd, uppehålla sig nära rovfågelbo, lya eller gryt, samla in djur eller på annat sätt medvetet skada eller störa djurlivet,
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved,
- framföra motordrivet fordon i terräng.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2020
Storlek: 3,3 km²
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område