Huse
I naturreservatet i Huse kan du se exempel på hur ett skogsområde i Jämtland såg ut förr. Här har skogen fått växa i fred. Typiska växter som trivs i den kalkrika berggrunden finns här. Därför hittar du inte bara granskog, en del tallar och aspar. Också vackra orkidéer och ovanliga svampar växer fint här. Unikt för hela Sverige är det system av fångstgropar som ligger precis i närheten av Huse.
I västra delen av Huse finns fuktiga områden, kärr. De innehåller mycket kalkrikt vatten.
Tack vare den kalkhaltiga jordmånen och att det finns mycket fuktighet i marken finns det många typiska arter för kalkhaltig jord.
Du kan därför hitta kranshaksmossa, blå taggsvamp, vispstarr och kransrams.
Tog vara på allt
Vi kan se att man huggit skog här. Det kan vi se genom att skogen här och var är lite glesare. Vi vet också att boskap har fått beta här. De hörde till en fäbod. Det har gjort att betesdjuren gjort det enklare för en del växter och svampar att trivas extra bra. Djuren har hållit buskar och unga lövträd – sly - borta och gödslat jorden.
Fäboden är en plats man är på sommaren med sina djur. Där finns det gott om bete. Man använde betesmarkerna som låg en bit bort från bondgården. Här i Jämtland var det vanligt att fäboden låg i bergstrakterna.
Det var viktigt att vara förberedd så det fanns foder för djuren för den långa, kalla vintern. Man behövde ta tillvara på allt och skördade hö där det fanns. Också på myrarna växte det gräs. När man skördade där kallas det myrslåtter.
Gamla kartor berättar
I gamla kartor beskrivs hur äganderätten till odlingsbar jord skulle omfördelas, eller skiftas.
Syftet var att förbättra jordbruket. Det var tre sådana skiften i Sverige från mitten av 1700-talet till mitten av 1800-talet. Den sista förändringen kallades laga skifte. Då skiftades också skog och gemensamt ägd mark. Staten ville att marken man ägde skulle höra ihop.
På historisk karta i laga skifteshandlingar från 1838 framgår det att större delen av reservatet användes som betesmark på den tiden.
De små kärren slogs med lie. Det kallas myrslåtter. På det sättet drygade man ut höskörden de år som det var mindre hö på markerna runt gården.
Fångstgropar
Du ska inte missa något riktigt ovanligt. Här i närheten av Huse finns ett helt unikt område av fångstgropar. Det finns bara på några få andra ställen i hela Sverige.
Fångstgropar grävdes för att vilda djur skulle falla ner och fastna i gropen.
Det är en av de äldsta jaktmetoderna vi känner till. Redan under järnåldern användes det sättet att jaga.
Det är ett stort område, upp till en och en halv mil långt. Här finns ungefär 350 stycken fångstgropar. Det ligger lite högre, på sand och grusmark.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Huse. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- klättra i boträd, uppehålla sig nära rovfågelbo, lya eller gryt, samla in djur eller på annat sätt medvetet skada eller störa djurlivet,
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp,
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved,
- framföra motordrivet fordon i terräng på barmark.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2017
Storlek: 34 hektar
Kommun: Östersund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat