Fjällvärlden
Att färdas längs de statliga lederna är ett fantastiskt sätt att möta fjällens natur och kultur. Totalt finns drygt 200 mil statlig led i Jämtlands län, både vinter- och sommarleder. De statliga fjällederna är långfärdsleder med långa avstånd mellan start- och målpunkter. Längs vissa vinterleder är det tillåtet att köra snöskoter under viss del av året. Utöver leder i fjällområdena finns också vandringsstigar i flera av våra naturreservat.
Aktuellt vid Gåsen
Gåsens Fjällstuga är stängd sedan 1 januari 2024, och platsen saknar numera möjlighet till boende och service. För att trygga fjällsäkerheten håller Länsstyrelsen ett mindre säkerhetsrum öppet. I säkerhetsrummet finns hjälptelefon men inga sängplatser. Från den 1 april 2025 ersätter vi säkerhetsrummet med ett rastskydd.
Säkerhetsrummet, och senare rastskyddet, ger fjällbesökare skydd vid dåligt väder, men får bara användas för övernattning i en nödsituation. I området kring Gåsen är det oftast långt mellan mänskliga möten, och besökare behöver ha (fjäll)erfarenhet samt bära med sig tält och förnödenheter.
Fjällsäkerhet
Länsstyrelsen ansvarar för säkerheten längs det statliga ledsystemet i fjällen, på uppdrag av Naturvårdsverket. I uppdraget ingår att förvalta fjällederna och de statliga anläggningar som finns längs lederna.
På strategiska platser längs lederna finns rastskydd utplacerade, de flesta utrustade med hjälptelefon. Där kan du söka skydd vid dåligt väder och få tak över huvudet under fikarasten. Du får inte övernatta i Länsstyrelsens rastskydd, förutom i nödsituationer. Även veden som körs ut till rastskydden är avsedd för nödsituationer. Om veden eldas upp i ”mysbrasor” och tar slut, förvärrar det situationen för en verkligt nödställd person.
I länet finns flera övernattningsstugor och fjällstationer längs ledsystemet. De flesta drivs av Svenska Turistföreningen, STF. När fjällstugor och fjällstationer är stängda finns ett mindre säkerhetsrum öppet vid STF:s anläggningar. Vid de flesta stugor finns även hjälptelefon.
Där sommarlederna korsar större vattendrag finns oftast broar. Mindre vattendrag får vandrare vada över på egen hand. Tänk på att vattnet ofta stiger snabbt när det regnar mycket. Då kan även ett vattendrag som ser litet ut på kartan bli besvärligt att vada över.
Sommarleder markeras med orange-röd färg som målas på stenar, rösen, träd eller stolpar. Vinterleder markeras med röda ledkryss på stolpar. Två kryss på samma stolpe betyder att leden ändrar riktning. Längs vissa sträckor går sommar- och vinterleder ihop, då finns båda typerna av markeringar.
En blå-vit skylt med en skoter på betyder att du även får köra snöskoter längs leden, dock endast på väl snötäckt mark och som längst till 19 april.
Ibland går vinterlederna över sjöar och vattendrag, och markeras då med ruskor eller vägkäppar med reflex.
Förutom ledmarkeringar finns också vägvisningsskyltar längs det statliga ledsystemet. Skyltarna är blå med vit text.
I fjällkartan markeras sommarleder med en prickad linje och vinterleder med en streckad linje. Där sommar- och vinterled sammanfaller är linjen på kartan heldragen.
En skotersymbol på kartan markerar vinterled där det även är tillåtet att köra snöskoter under vissa tider på året .
På kartan finns också symboler för rastskydd, broar, vadställen med mera. Innan du ger dig ut på fjället – lär dig vad symbolerna betyder och öva på att orientera dig.
Kartor är färskvara, så använd alltid en aktuell karta och sök efter uppdaterad information om området du vill besöka. Leder och anläggningar kan flyttas, förändras eller läggas ned helt, vilket kan bli en obehaglig eller i värsta fall farlig överraskning.
I fjällen skiftar vädret ofta snabbt, både sommar och vinter. Solsken och vindstilla i ena stunden kan bli till hård vind, dimma eller snödrev och noll sikt i nästa. Håll alltid koll på väderprognosen och respektera eventuella vädervarningar. Ta med dig kläder och utrustning för att klara alla typer av väder.
Fjällsäkerhetsrådet är en statlig organisation med uppgift att förebygga olyckor i fjällen. På webbplatsen fjällsäkerhetsradet.se finns mängder av matnyttig information, och tips om förberedelser och utrustning för en så trygg och säker fjälltur som möjligt.
Beger du dig ut i brant terräng vintertid kan det finnas risk för laviner. På Naturvårdsverkets webbplats lavinprognoser.se publiceras dagliga bedömningar av lavinfaran i de svenska fjällen. Prognoserna är avsedda som underlag för att kunna fatta säkrare beslut.
Förvaltningen av leder i Jämtlands län
Det statliga ledsystemet finns i fjällvärlden och sköts om av Länsstyrelsen. Utöver de statliga lederna finns det leder som sköts av kommuner, lokala föreningar och privata entreprenörer. Dessa leder ligger oftast i närheten av samhällen och turistanläggningar.
Under perioden 15 februari till och med den 19 april säkerställer Länsstyrelsen de statliga vinterledernas markeringar, passager över is samt kontrollerar att lederna är framkomliga och att vegetation inte skymmer markeringar, vägvisning och information.
Allemansrätt och hänsyn i fjällen
Fjällen är ingen vildmark utan ett kulturlandskap där människor levt och verkat under många tusen år. Här gäller allemansrätten som på andra platser, men det är också en miljö där både djur och växter tidvis måste kämpa hårt för att överleva. Du behöver ha det i åtanke, och även visa extra hänsyn till renar och renskötseln. Även andra fjällbesökare och de som har fjällen som sin arbetsplats uppskattar ett hänsynsfullt bemötande.
Renar och renskötsel
I Jämtlands län finns 11 samebyar som bedriver renskötsel i stora delar av länet. En sameby är både ett geografiskt område och en administrativ sammanslutning. Renskötselrätten bygger på urminnes hävd och är skyddad i grundlagen.
Enligt rennäringslagen är det förbjudet att störa renar och renskötseln. Renarna behöver betesro, och är särskilt känsliga för störningar på våren i april-maj när vajorna föder sina kalvar. Men det är viktigt att visa hänsyn även under andra tider på året, till exempel när renarna samlas in och drivs för kalvmärkning, slakt eller flytt.
Vett och etikett på fjället
- Fråga ortsbor, personal vid fjällanläggningar och andra som känner till området om de lokala förhållandena och ta till dig deras kunskap.
- Renar och andra djur har alltid företräde på leden och i naturen. Stanna och låt dem gå undan i lugn och ro eller välj en annan väg - springer de iväg har du kommit för nära.
- Håll alltid din hund kopplad på och i närheten av fjället. (Rennäringslagen 93§)
- Länsstyrelsen har ingen sophantering till fjälls, så allt du tar med dig dit måste du också ta med dig därifrån.
- Nödig på fjället? Vid de flesta rastskydd och stugor finns utedass, använd dem i första hand. I annat fall - gå LÅNGT från leden, hitta en plats där det är osannolikt att någon annan kommer att gå. Gräv en liten grop, gör det du behöver och täck noga över. Toalettpapper, handsprit och en liten trädgårdsspade eller liknande är bra att ha i ryggsäcken.
Snöskoter och annan motortrafik
Större delen av fjällen i Jämtlands län ingår i förbudsområden, även kallade regleringsområden. Där får du bara köra snöskoter på särskilt markerade skoterleder, som längst till 19 april.
- Leden är tre meter bred åt vardera sida från ledstolparna. Du får inte köra utanför leden, och aldrig på annat än väl snötäckt mark.
- Tillåtna leder markeras med blå-vit skylt med en snöskoter på. På kartan markeras leden med en snöskotersymbol.
- Längs vinterleder där det är tillåtet att köra snöskoter är det också tillåtet att åka skidor, gå med snöskor, köra hundspann och liknande aktiviteter. Längs sådana leder behöver alla vara extra uppmärksamma och visa hänsyn till medbesökare.
Skoterkörning i Jämtlands län Länk till annan webbplats.
Övrig motortrafik i naturen
Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det går också att söka dispens för terrängkörning. Elcykel är ett motorfordon och ingår därför inte i allemansrätten.
Prenumerera
På sidan Aktuellt i fjällvärlden lägger vi ut aktuell information kring statliga fjälleder och anläggningar i Jämtlands län. Du kan prenumerera på nyheter från sidan om du anger din e-post.
Kontakt
Har du frågor eller synpunkter om våra fjälleder och tillhörande anläggningar så är du välkommen att kontakta oss på följande adress.