Ödeborg
Näckrosor, många vattendrag och rester av gamla skogsavverkningar, möter dig som besöker reservatet. Och skogen är lätt att gå i på många ställen.
Ödeborgs naturreservat består av tallskog som brunnit flera gånger. Här finns också kärr och små vattendrag. Här finns en bit gammal skog kvar trots den avverkning och trädfällning som skett.
Gamla träd
Tallskogen i reservatet är urskogslik och det finns gott om tallar som är äldre än 200 år. Många har spår efter två skogsbränder. På gamla, höga stubbar kan du se spår av tre bränder.
Skogen är relativt gles – träden står inte så tätt – och det finns många små myrar och tjärnar. Det gör skogen ljus och solig och lätt att vandra i.
Värdefulla vattenmiljöer
Utöver Långtjärnen och Agnelån, bildar mindre vattendrag tjärnar, kärr och bäckar. I tjärnarna finns många växter, bland annat näckrosor.
Varmt och öppet
Värmen och solljuset på öppna ställen i skogen – gläntor – skapar platser där levande och döda tallar blir till viktiga miljöer för insekter som trivs i träden.
Utnyttjat för flottning ...
Agnelån och Långtjärnen avgränsar naturreservatet. Här finns tydliga spår efter att man tidigare högg ner träd – avverkade – och flottade stockarna. Flottningsrännor – att transportera stockarna i – och rester av en timmerkoja, visar att man huggit ner träd och transporterat bort stockar för länge sedan.
Sista året det flottades timmer var 1948. Timmerkojan användes sporadiskt i några årtionden till, innan den monterades ner och såldes. Tidigare fanns även ett stall och ett enkelt båthus. I dag finns bara husgrunderna samt dasset kvar.
Bra fiskmiljöer
När timmerrännor byggdes behövde man inte rensa bottnarna på vattendragen. Det gör att det i dag finns värdefulla bottnar där fiskarna kan föröka sig, leka.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Ödeborg. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bon och lekplatser eller samla ägg
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved
- elda annat än med medhavd ved
- framföra motordrivet fordon i terräng.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2014
Storlek: 0,7 km²
Kommun: Bräcke
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat