Berge urskog
Berge urskog är en av länets finaste gamla skogar. Här kan du vandra på en märkt led och hitta grova och ovanliga tallar. Vissa är nästan 600 år gamla. Du hittar Berge urskog endast två mil söder om Brunflo.

En död gran kryllar av liv. Insekter, fåglar, lavar och mossor trivs och lever av den döda veden. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län
Här kan du vandra på en stig genom en skog som fått sköta sig själv under lång tid. När skogen får utvecklas fritt finns det träd i alla olika åldrar och döda träd i olika stadier av nedbrytning.
Naturreservatet består av Gråssjöberget, några större myrar och en sjö som delar reservatet i två halvor.
Brunnit flera gånger
Minst två bränder har härjat i området. Stora delar av Gråssjöberget brann för 270 år sedan. För 150 år sedan brann den västra delen av berget.
På sluttningen mot Gråssjön finns en tall som är minst 580 år gammal. Den har överlevt minst två bränder.
I skogen finns en hel del höga stubbar och grova träd som fallit ner på marken. Vissa träd har ramlat nyligen men vissa har legat så länge att stammarna är täckta av mossa.
Vackra orkidéer
Den gamla skogen med döda träd är en bra miljö för sällsynta växtarter. Du hittar ovanliga vedsvampar som bara finns på gamla nedfallna träd. Här finns också vackra blommor, bland annat jungfru Marie nycklar och spindelblomster.
Den fridfulla skogen med gamla träd erbjuder möjligheter till bra boplatser. Här finns mycket fåglar, bland annat fiskgjuse och den sällsynta smålommen. Även tretåig hackspett finns i reservatet.
Spår av människan
Nästan alla skogar i Sverige är påverkade av människan på något sätt. Så är det även i Berge urskog. Det finns spår efter människor som huggit träd för att få virke och för att samla ved. Rester av kolproduktion finns i området. Resterna av en sommarladugård står fortfarande kvar i reservatet. Det betyder att kor gått på skogen och betat.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Berge urskog. Tänk på att det i reservatet inte är tillåtet att:
- tälta
- elda
- framföra motordrivet fordon
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark eller växtlighet, torrträd och vindfällen inräknade.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 1998
Storlek: 0,7 km²
Kommun: Östersund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område