Nordanbergsberget
Reservatet ligger i en svag nordsluttning på Nordanbergsberget. Runt omkring naturreservatet finns kalhyggen och trädplanteringar. Det skyddade området blir till en oas för arter knutna till äldre skog i allmänhet och äldre kalkbarrskog i synnerhet.
Kalkbarrskogen och dess invånare
Marken är kalkrik. Det kan man se genom att leta efter arter som är beroende av kalk. Arter som finns i reservatet och intygar att det är en kalkbarrskog är bland annat trolldruva, tibast, liljekonvalj, finbräken, kransmossa och orkidéerna skogsnycklar och tvåblad. Exempel på typiska svampar för den kalkrika marken är flattoppad klubbsvamp och odörspindling. De är båda två upptagna på en lista över arter vars existens är hotad.
Gammal slåttermark
På historiska kartor från tidigt 1800-tal anges kärr och våtmarker som "utslått". Det betyder att man slog gräset på myrarna med lie för att dryga ut hömängden till djuren. Även namn som Björndrolet och Slåttmyran visar att markerna nyttjades som slåttermark. Namn som Storsvedjan antyder att marken har bränts för att förbättra betet.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Nordanbergsberget. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bo och lekplatser eller samla ägg
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag för bär och matsvamp
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved
- framföra motordrivet fordon i terräng.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2012
Storlek: 12 hektar
Kommun: Östersund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat