Stormyrhögen
Här hittar du en riktig trollskog, med stammar klädda med lavar och mossor. Naturreservatet Stormyrhögen har i uppgift att skydda hotade arter. Minst 13 av dem är rödlistade. Här hittar du också blåbär och hallon att njuta av.

Lucka i skogen med växten nordisk stormhatt. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län
Hälsa på hos de gamla träden
Granskogen vid Stormyrhögen är gammal. Granarna har en medelålder på ungefär 140 år. Vi uppskattar att de äldsta träden är i 170-årsåldern.
Här finns också lövträd. Asparna, björkarna och sälgarna märker du av framför allt när det blåser. Då sätter vinden fart i löven. Asparnas skrovliga stammar är uppemot 80 centimeter i diameter. De är hem för många ovanliga vedsvampar, mossor och lavar. Några exempel är svampen stor aspticka, aspfjädermossa och läderlappslav.
Naturreservatet skyddar arter
Området ligger på berget Stormyrhögens östra sluttning ner mot Stor-Allvattnet. Blåbär kan du hitta nästan överallt här. Marken är bördig och på flera håll växer det höga örter. Några exempel är tolta, nordisk stormhatt, hallon och midsommarblomster. Mer blygsamma växter är nordbräken och lappranunkel. Nordbräken är en sorts ormbunke. Lappranunkel är en liten gul blomma.
Stormyrhögen ligger i ett område med mycket skogsbruk. Det bidrar till att många arter i skogen nu är hotade. Naturreservaten är ofta sista chansen för de här arterna. Totalt har vi hittat 13 rödlistade arter i det här reservatet. Det innebär att dessa 13 arter finns med i en lista över arter som riskerar att försvinna.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Stormyrhögen. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- elda
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bo och lekplatser eller samla ägg
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark, block eller växtlighet, torrträd eller annan död ved
- plocka och samla in naturprodukter (till exempel vedsvampar, lavar och mossor) med undantag för bär och matsvamp
- samla in evertebrater, till exempel skalbaggar och landmollusker
- framföra motordrivet fordon i terräng inom hela området
- utan Länsstyrelsens tillstånd bedriva kommersiell eller icke kommersiell organiserad verksamhet som idrottsarrangemang, turistverksamhet, jaktprov. Tillståndsplikten omfattar inte grupper med färre än 15 deltagare som endast ägnar sig åt traditionell vandring eller turåkning vid enstaka tillfällen.
Punkt 2 utgör inget hinder för utövande av jakt. Punkt 7 utgör inte heller något hinder för terrängtransport av fälld älg eller björn. Detta förutsätter att fordon med lågt marktryck används och att lämpligt körstråk för uttransport väljs.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2009
Storlek: 0,4 km²
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område