Långtjärnen
Vill du uppleva riktigt gammal skog? Där bränder dragit fram och lämnat kolade stubbar och skadade tallstammar. Här finns upp till 400 år gamla tallar och granar som överlevt bränder som är 150-200 år.

Flest tallar
I Långtjärnens naturreservat växer det mest tallar. Flera är riktigt gamla, uppåt 400 år. Men i det böljande landskapet finns också granar i de fuktigare svackorna. På högre höjd i reservatet hittar du fjällbjörk och i de lägre delarna kan du faktiskt hitta någon enstaka sälg.
När skogen brinner
För cirka 150 år sedan brann skogen här på Nöjdfjällets nordöstra sluttning. Du kan se spår efter branden i form av kolsvarta stubbar och brandskadade tallstammar. I en skogsbrand brinner granen upp medans tallarna klarar sig bättre. De klarar sig genom att tallens grenar sitter betydligt högre upp på trädstammarna men också för att tallen har en tjockare bark. I fuktigare lägen kan även granen klara sig från att brinna upp.
Levande död ved
När skogar får klara sig själva och bli riktigt gamla så finns det döda träd som både står upp och ligger ned. De som ligger ned kallas lågor. Där börjar mikroorganismer bryta ned trädet med hjälp av insekter och vedsvampar. Även fåglar gillar döda träd. De används som boträd men fåglarna tycker mycket om den döda vedens alla insekter.
Kulturpåverkad skog
Även om skogen i naturreservatet har ett ursprungligt och gammalt uttryck, så har samerna använt markerna för bete åt sina renar i långa tider. Här kan renarna hitta både hänglavar i träden och renlavar som växer på marken.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Långtjärnen. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och
matsvamp, - klättra i boträd, uppehålla sig nära rovfågelbo, lya eller gryt, samla
in djur eller på annat sätt medvetet skada eller störa djurlivet, - göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död
ved, - elda, annat än med medhavd ved,
- framföra motordrivet fordon i terräng på barmark.
Utan Länsstyrelsens tillstånd är det förbjudet att:
- genomföra eller bedriva organiserat friluftsliv, tävlingar,
lägerverksamhet, militär övningsverksamhet eller andra
organiserade arrangemang.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Fakta
Beslutsår: 2021
Storlek: 4,3 km²
Kommun: Krokom
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat