Vårkallhöjden
Vill du ta en rejäl promenad och titta på gamla träd och mycket blommor? Då kan Vårkallhöjden med sin klippbrant vara något för dig.
Här och var står väldigt grova lövträd av asp, björk och sälg. Grova granar finns också i reservatet.
Värda att skydda
Trolldruva, nordisk stormhatt och liljekonvalj är några växter som man finner i reservatet. Här finns också underbara orkidéer.
Det finns fuktiga svackor och en del brantare partier i reservatets sluttning. De fuktiga svackorna med sina små vattensamlingar är ett bra ställe att växa på för många olika sorters blommor.
Hög klippa
Orkar man gå längst upp i sluttningen kommer man till en klippbrant. Där växer det mest tall. En bit in på 1900-talet avverkades de sista riktigt gamla tallarna. Man använde dem till att tillverka kol och tändstickor. Efter det har skogen fått stå orörd.
Okänt men värdefullt
I länet genomfördes en urskogsinventering – undersökning av urskogar – år 1980. Vårkallhöjden inventerades inte för naturen här var ganska okänd.
Det var först i Skogsstyrelsens inventering år 1993 som området uppmärksammades och klassades som nyckelbiotop. Det betyder att området är särskilt värdefullt och därför ska skyddas.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Vårkallhöjden. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- tälta
- elda
- framföra motordrivet fordon
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark eller växtlighet, torrträd och vindfällen inräknade.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 1998
Storlek: 0,3 km²
Kommun: Bräcke
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område