Önet
När det blåser i Önets naturreservat hör du suset av aspens darrande löv överallt i skogen. Och där det finns aspar finns det också ett rikt djurliv. Så här ståtliga, grova aspar ser man knappt någon annanstans.
Fåglarna trivs i de praktfulla asparna
I Önet bjuder sångfåglarna på konsert. Hackspetten bidrar med trumvirvlar. På dagen kurar däremot ugglorna i sina bohål i asparna. Ugglorna är ju nattugglor. Men de flesta andra invånare är vakna och skogen sjuder av liv.
Prova att krama en asp. Du kommer att upptäcka att ni behöver vara två för att nå runt stammen. De gamla lövträden är minst sagt imponerande.
De lever också sina liv i asparna
I vår del av landet finns det inget annat trädslag som har så många olika arter knutna till sig som aspen. Här trivs insekter, lavar, mossor, svampar, sniglar och snäckor. Ju äldre trädet blir, desto fler arter flyttar det in. Och det är många insekter och vedsvampar som fortsätter att leva i aspen efter att den har dött och blivit död ved.
Bristen på asp är ett hot mot alla de här arterna. Därför är det väldigt viktigt att vi försöker bevara det lilla som finns kvar.
Fotografera vackra orkidéer
Det bor även många orkidéer i området. Beundra dem där de står. Alla är fridlysta.
Kärren bjuder också på en rik orkidéflora. Där finns en blandning av blodnycklar, ängsnycklar, skogsnycklar och sumpnycklar. Vissa orkidéer du kan se är korsningar mellan olika sorter.
Den lilla orkidén spindelblomster kan däremot vara svår att upptäcka, trots att den finns lite här och var. Och den vita skogsfrun är en riktig raritet.
Ornitologen gav sin mark
Bonden Nils Nilsson i Önets by upptäckte redan i början av 1900-talet att fågellivet var ovanligt rikt i den här skogen. Nils var fascinerad av skogen redan som liten. Han blev med tiden en av Sveriges skickligaste ornitologer, alltså fågelkännare.
Skogen i det nuvarande reservatet var en bit av Nils egen mark. Han reserverade den tidigt för att skydda fågellivet i området. Området blev reservat 1947. Det utvidgades från tidigare 8 hektar till nuvarande storlek i december 2014.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Önet. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bon och lekplatser eller samla ägg,
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp,
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter,
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved,
- elda, annat än med medhavd ved, samt
- framföra motordrivet fordon i terräng
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2014
Storlek: 37 hektar
Kommun: Krokom
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område