Länglingsån
Här kan du träffa på både flodpärlmussla och öring. De trivs i Länglingsåns klara vatten. Musslan är sällsynt och helt beroende av öringen. För att skydda musslan måste vi även skydda öringen och miljön runt ån.
Höga krav
Länglingsån rinner mellan sjöarna Länglingen och Köttsjön. Ån är ungefär fem kilometer lång. Den passar flodpärlmusslan som är både krävande och känslig. Musslan måste nämligen ha rent, strömmande vatten för att trivas. Den behöver också bottnar av sand, grus och sten.
I Länglingsån finns alla förutsättningar. Musslan har det bra. Men alla musslor kan försvinna ifall det inte finns öring. Förklaringen är att musslan som liten larv lever på gälarna hos öring eller lax. Saknas fiskarna kan inte larven utvecklas till en vuxen mussla.
Musslan är fridlyst
Brist på öring och lax har gjort att flodpärlmusslan har minskat i antal. I vissa sjöar och åar har den försvunnit helt. Njut därför av naturen längs Länglingsån, men var varsam.
Föroreningar och surt vatten hotar också flodpärlmusslan. Likaså försvårar vi livet för musslan när vi bygger dammar. Därför är den fridlyst i hela Sverige.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Länglingsån. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- fånga, störa eller skada flodpärlmusslor, däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bo och lekplatser eller samla ägg,
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp,
- vaska efter guld eller andra ämnen,
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 m,
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved,
- elda, annat än med medhavd ved samt
- framföra motordrivet fordon i terräng.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2015
Storlek: 42 hektar
Kommun: Ragunda
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat