Stormyran
I Stormyrans naturreservat får du uppleva flera typer av landskap. Stormyran är nämligen en så kallad skogsmyrmosaik. Marken är uppdelad på en stor andel urskogsartad granskog, mindre vattendrag och öppna mossar. Här finns också kärr och myr med skog.
Upplev en mosaik av olika landskap
Stormyran är en blandning av öppna kärr, skogbevuxen myr och skog. Ungefär halva reservatet består av kärr och mossar. I Stormyrans nordöstra del finns själva myren. Den avvattnas bland annat av två bäckar. De går sedan samman till Gamm-Karbäcken.
Skogen varierar från blöt skog via sumpskog till torr, mer "vanlig" skog. Du hittar de större sammanhängande sumpskogarna i nordost. Där är granarna ofta draperade i tjocka sjok av hänglavar, framför allt garnlav. Granarna är skrovliga och uppemot 200 år gamla.
I den döda veden bor det sällsynta arter
Det finns gott om död ved i skogen. Det är bra, för både träd som ligger och står är boplats för många arter. De gamla granarna är utmärkta hem för tretåig hackspett. Här trivs också olika sällsynta lavar och svampar som lever i ved.
Flera lavar och svampar är sådana som du bara kan hitta i skogar som aldrig har blivit kalavverkade. Med det menar vi att man inte har huggit ner alla träd på en viss yta. Brunpudrad nållav hittar du vanligtvis aldrig på kalhyggen. Samma sak gäller svamparna gammelgransskål, harticka, rosenticka och stjärntagging.
Skogen i Stormyran är urskogsartad. Den verkar alltså ursprunglig, men helt orörd av skogsbruk är skogen ändå inte. Du kommer att kunna se äldre stubbar. De vittnar om att området har avverkats vid mitten av 1900-talet.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Stormyran. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bo och lekplatser eller samla ägg,
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag för bär och matsvamp,
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter,
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved,
- elda, annat än med medhavd ved, samt
- framföra motordrivet fordon i terräng förutom på befintliga skoterleder
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2015
Storlek: 1,17 km²
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat