Källberget-Storberget
I Källberget-Storbergets naturpark får du uppleva en riktig trollskog. Här finns stora mossbelupna stenblock och blanka små sjöar. Kanske får du syn på hackspettungar i asparnas bohål. Men håll dig på avstånd – de vill inte bli störda.
Tallar tål bränder
Minst sex olika skogsbränder har rasat kring Källberget och Storberget. Det har satt sin prägel på skogen. I det kuperade området finns nämligen mest tall, men också en del gran. Många av tallarna är gamla. Det kan vara ända upp emot 300 år.
Tallskogens invånare
Hittills har vi träffat på 19 rödlistade arter i området. Det är arter som riskerar att dö ut. Det är främst ovanliga svampar och lavar som lever på tall och död ved. En väldigt sällsynt art är den akut hotade svampen kritporing. Du kan även råka se fläckporing, gräddporing och laxgröppa. De är alla vedsvampar som är känsliga och ovanliga.
Livsmiljön i reservatet är även bra för insekter som lever i ved. Hackspettarna stortrivs också. Ett exempel är tretåig hackspett.
Skogsbrand ger nytt liv
Det mesta som sker i naturen fyller en funktion. Det gör till och med de naturliga skogsbränderna som kan börja när blixten slår ner. I branden dör visserligen granar och vegetation på marken, men det positiva är att andra arter än granar får nytt livsrum.
När granarna inte längre skuggar marken frodas lövträden. Den lila blomman brandnäva kan börja växa. Brandnävans frön i marken behöver nämligen eldens värme för att börja gro.
Äldre tallar överlever ofta elden. De har tjock bark och deras kronor sitter högt upp. De ger liv åt en ny generation tallar. Insekter som är beroende av brand flyger sedan in. De gräver bogångar i den brända veden.
Kontrollerade bränder
Som du förstår är alltså skogsbränderna viktiga för den biologiska mångfalden. Om det inte brinner tillräckligt kommer naturvårdarna att genomföra kontrollerade bränder vid Källberget och Storberget. Det är nödvändigt för ett stort antal arter.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Källberget-Storberget. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- elda, förutom på eventuellt särskilt angivna platser
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bo och lekplatser eller samla ägg
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark, block eller växtlighet, torrträd eller annan död ved
- plocka och samla in naturprodukter (till exempel vedsvampar, lavar och mossor) med undantag för bär och matsvamp
- samla in evertebrater, till exempel skalbaggar och landmollusker
- framföra motordrivet fordon i terräng inom hela området
- utan Länsstyrelsens tillstånd bedriva såväl kommersiell som icke kommersiell organiserad verksamhet, exempelvis idrottsevenemang, turistverksamhet, jaktprov, besök av stora grupper, återkommande evenemang eller dylikt. Syftet är att motverka skada på naturmiljön. Tillståndsplikten omfattar inte grupper med färre än 15 deltagare som endast ägnar sig åt traditionell vandring eller turåkning vid enstaka tillfällen.
Punkt 2 utgör inget hinder för utövande av jakt, förutom jakt på bäver. Punkt 7 utgör inte något hinder för att på fastmark transportera fälld älg eller björn med fordon. Detta förutsätter att fordon med lågt marktryck används och att kortaste och lämpligaste körstråk för uttransport väljs.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2008
Storlek: 2 km²
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område