Strangellsbodarna
Myrar med mycket blommor. Grova tallar som utsatts för skogsbränder. Spår efter en blomstrande fäbodkultur. Det är exempel på vad du kan få se i det här reservatet.
Kalkrik mark – jord och berg som innehåller kalk – och tall, gran och lövträd är en bra miljö om man vill hitta många växter och djur. Om en skog dessutom är gammal och många döda träd ligger på marken, är det ännu bättre.
Rik flora – många växter
Området kring Strangellsbodarna har allt detta. Ett exempel är Handogsflon. Det är en myr med väldigt många olika arter, olika sorters växter. Här finns ett vatten som innehåller mycket näring, vilket gör att många djur och växter trivs.
Förr klippte man ner alla växter med lie på dessa myrar. Det kallas slåtter. Man torkade och sparade växterna för att få nog med vinterhö till gårdens djur.
På somrarna gick man med korna till Strangellsbodarna. Djuren fick beta där. Alla enbuskar i närheten av fäboden är ett tydligt tecken på att djur har betat här under många år.
Eldens påverkan
Nästan hela området är påverkad av brand. Det har varit bra för tallarna som överlever de flesta skogsbränderna. På stubbar och tallstammar finns spår av hela fem skogsbränder.
Tallarna som stått här längst hittar man strax sydväst om fäboden. De är 200–250 år gamla och ordentligt grova.
Planerad skogsbrand
Naturreservatet ska skötas så att naturvärden som beror av tallskogen bevaras. Därför kommer delar av området att brännas under kontrollerade former. Det kallas för naturvårdsbränning. Då kommer granar och annan växtlighet som konkurrerar med tallarna om ljus och näring att brinna upp. Tallarna klarar sig ofta bra i skogsbränder, då de har tjock bark och har grenarna högt upp.
Med tiden, och med rätt skötsel, kommer reservatet att utvecklas till en urskogsliknande skog där ännu fler sorter – arter – kan leva. Exempel på det är hackspettar och tjädrar.
Tycker om kalk
Att de vackra blommorna blåsippor och guckusko finns här, visar att det finns kalk i marken. Flest växter som gynnas av kalk hittar man söder om Örån. Här finns också flest fallna träd där vedlevande svampar och insekter trivs.
Bävern har gnagt av och fällt många aspar. Det gör att den ovanliga – och hotade – arten stjärntagging finns just här. Det är nämligen en svamp som lever av döda aspar.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Strangellsbodarna. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bo och lekplatser eller samla ägg
- plocka och samla in arter av olika slag med undantag av bär och matsvamp
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved
- elda, annat än med medhavd ved
- framföra motordrivet fordon i terräng.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2013
Storlek: 3 km²
Kommun: Östersund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område