Storholmsjö
Vattnet i blekesjön Grönvattnet blänker i smaragdgrönt när solen skiner. Här kan du vila en stund – det finns både vindskydd och eldstad. Vandra sedan runt på de gamla fäbodvallarna. Artrikedomen i naturreservatet är fantastisk.

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län
Fäbodvallarna är välbevarade
Holmbodarna Holmbuan
Mitt i reservatet hittar du Holmbodarnas fäbodvall. Det är den yngre av de två fäbodarna. Den byggdes under 1800-talets andra hälft. Vi vet att det för 100 år sen var en familj med både kor och getter som använde fäboden. Kring fäbodvallarna förekom skogsbete ända in på 1970-talet. Omgivningen här är rik på örter.
Om du besöker Holmbodarna på sommaren kan du se betesdjur än i dag. På vallen ser du även en stuga, kokhus och jordkällare. Det finns också en ängslada och en ladugård. Alla byggnaderna blev restaurerade runt år 2000.
Skjälderbodarna Skjälderbuan
Skjälderbodarna kan vara så gamla som från mitten av 1700-talet. Då anlade de ett frälsehemman i Holmsjö. Bonden använde Skjälderbodarna. En frälsebonde var lite speciell på så sätt att han inte behövde betala grundskatt. Du kommer att se några byggnader här än i dag.
Sjön Grönvattnet skimrar som en smaragd
Kalkblekesjön Grönvattnet hittar du i sydost. Bleke är en jordart som består av nästan rent kalkslam. Den ljusa kalkbottnen och det klara källvattnet gör att tjärnen skimrar i grönt, speciellt under soliga dagar.
Blekesjöar är väldigt ovanliga i Sverige och resten av världen. I Jämtland är de däremot ganska vanliga. I områden där det finns bleke lever ofta sällsynta och hotade arter.
Fotografera ovanliga växter
Mer än hälften av reservatet är rikt på örter. Det finns arter som visar att det finns mycket kalk i marken, till exempel ormbär och kransrams. Här kan du också beundra orkidéer. Du kan hitta jungfru Marie nycklar, spindelblomster och grönyxne.
I den gamla granskogen kan du fotografera ovanliga svampar på träden. Enstaka granar är så gamla som 200 år eller mer. Det finns en lång lista av rödlistade vedsvampar och lavar. Några exempel på svampar är ostticka, stjärntagging, violmussling, doftskinn, ullticka, stor aspticka och gammelgranskål. Brunpudrad nållav och vitpudrad svartspik är exempel på lavar.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen till Storholmsjö. Tänk på att det inom reservatet inte är tillåtet att:
- tälta
- elda, förutom inom särskilt anvisat område samt inom väg- och kraftledningsområde om markägaren meddelat tillstånd om detta
- framföra motordrivet fordon inom hela området
- klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter
- föra åverkan på mark, block eller växtlighet, torrträd eller annan död ved
- plocka och samla in naturprodukter (till exempel vedsvampar och mossor) med undantag för bär och matsvamp
- utan Länsstyrelsens tillstånd bedriva ridverksamhet
- utan Länsstyrelsens tillstånd utföra vetenskapliga undersökningar.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2003
Storlek: 3 km²
Kommun: Krokom
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område