Byrums raukar

Fotograf: Anders Johansson
Vid Byrum finns Ölands enda raukfält. Stenformationerna har mejslats ut ur berggrunden av havets ständiga vågrörelser. Det originella kustlandskapet är ett av Ölands mest välbesökta.
Kalksten
För drygt 490 miljoner år sedan började ursprunget till Ölands mäktiga kalkstenslager att avsättas i korallrev. Framför allt skedde avsättning av kalk i varma, grunda hav. Korallreven har med tiden pressats samman och bildat kalksten. Raukarna vid Byrum har bildats när vågor eroderat bort mjukare kalksten. Inom området finns sammanlagt cirka 120 raukar. De högsta är upp till fyra meter höga och finns i den södra delen. I norr minskar raukarna i storlek, de minsta är knappt en meter höga.
Spår av urtidsdjur
Det är inte bara raukarna som gör området vid Byrum till en mycket spännande plats. I den södra delen finns rikligt med fossil. Döda organismer som hamnar på havsbottnen täcks med tiden av sedimenterande material. Materialet pressas samman under tryck och så småningom bildas en bergart i vilken urtidsdjurens former bevaras. Det fossil som är lättast att hitta är urtidsbläckfiskar, så kallade ortoceratiter. Trilobiter är en annan djurgrupp som finns representerad som fossil. De levde i haven för cirka 560-250 miljoner år sedan.
Kalkstenshällar
Utanför raukarna finns jämna kalkstenshällar som skjuter ut i vattnet. De har troligen bidragit till att raukbildningen avstannat, då de hindrar vågorna från att ytterligare svarva ut berggrunden. Ovan raukarna reser sig en stenig brant som kallas klint. Uppe på klinten ligger en strandvall. I den karga miljön växer endast enstaka tallar och nypon- och enesnår. Blåeld och tulkört tillhör strandvallens sparsamma vegetation. De blommar båda i juni-juli.
Föreskrifter
Inom naturreservatet är det inte tillåtet att:
"verkställa åverkan på berggrunden och de lösa jordlagren , vare sig genom sprängning, väganläggning, borttagande av strandgrus eller på annat sätt; markägaren äger dock rätt att inom området ha landfästen för fiskegarn samt utöva tångtäkt."
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
Fakta
Beslutsår: 1935
Areal: 3 hektar
Kommun: Borgholm
Markägare: Enskilda
Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län
Hur sköts naturreservat?
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.