Petgärdeträsk

Fotograf: Anita Heimdahl
Petgärdeträsk är idag ett av de få stora bevarade våtmarksområdena med en rik och specialiserad fauna och flora. Det är främst fågellivet som gör området känt.
Om träsket
Träsket har bildats genom att vatten dämts upp av de lerryggar som löper i nord-sydlig riktning längs den öländska östkusten. Odling och bete har förekommit runt området under lång tid. Med hjälp av slåtter och betesdrift förhindrar man förbuskning och igenväxning samt gynnar fågellivet. Det är i synnerhet vadarfåglarna som gynnas av slåtter och bete. I vissa områden slår man vassen för att skapa öppna klarvattenytor.
Sällsynta fåglar
I området finns många av Nordens sällsynta fågelarter. Av speciellt intresse är grågås, vattenrall, småfläckig sumphöna, årta, skedand, brushane, gulärla, pungmes, rörsångare och gräshoppsångare. Brun kärrhök finns i området liksom den sällsynta ängshöken. Gulärlan gynnas av betesdrift och häckar därför på de betade delarna. Rödspoven är en karaktärsfågel för Öland som ofta syns här. Andra fåglar är kärrsnäppa, större strandpipare, storspov, rödspov, enkelbeckasin, rödbena, strandskata, tofsvipa och ängspiplärka.
Föreskrifter
Inom naturreservatet är det inte tillåtet att:
- skada eller bortta fasta naturföremål eller ytbildningar,
- skada eller bortta växande träd eller buskar, blomplockning inbegripen,
- jaga, döda, fånga eller skada däggdjur, kräldjur, groddjur eller fåglar eller deras ungar, skada eller bortta ägg eller bon eller på annat sätt störa djurlivet exempelvis genom närgången fotografering,
- under tiden 1.4 - 15.8 färdas eller uppehålla sig annat än på särskilt anvisad stig, fågeltorn och besöksområde,
- medföra okopplad hund eller annat husdjur,
- skada eller bortta befintliga hägnadsanordningar,
- uppgöra eld, tälta annat än på särskild anvisad plats, uppställa husvagn eller liknande,
- framföra motordrivet fordon eller motordriven farkost,
- på störande sätt använda radio, grammofon, bandspelare, musikinstrument eller dylikt.
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
-
Utsiktstorn/fågeltorn
-
Vandringsled
Fakta
Beslutsår: 1978
Areal: 111,4 hektar
Kommun: Borgholm
Markägare: Enskilda
Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län
Hur sköts naturreservat?
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.