Friluftsliv och allemansrätt
Länet ska ha ett rikt friluftsliv och naturen ska vara tillgänglig för alla. Här hittar du information om möjligheterna till friluftsliv, allemansrätten och hur du hittar besöksmål.
Länsstyrelsen arbetar för att utveckla friluftslivet i länet och göra natur- och kulturmiljöer tillgängliga för alla.
Hitta ut i naturen
I länet finns det många natur- och kulturmiljöer som är värda ett besök. Du hittar naturreservat och många andra natur- och kulturmiljöer under Besöksmål. Här kan du söka och filtrera för att hitta områden som passar just dig.
Länsstyrelsens natur- och kulturguideprogram
Länsstyrelsen producerar vanligen ett program med arrangemang och guidningar runt om i länet varje år. Sedan 2023 har länsstyrelsen en reducerad budget för naturvård, friluftsliv och naturvägledning och vi har därför beslutat att pausa guideprogrammet tills vidare.
Allemansrätten – det är lätt att göra allemansrätt
Allemansrätten ger dig möjlighet att vara i naturen och utöva friluftsliv. Du kan njuta av en promenad, ströva, paddla, slå upp ett tält, plocka bär eller sitta på en sten i skogen. Det är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Du gör allemansrätt när du tar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor.
Skyddade områden har fler regler
I naturreservat, nationalparker och andra skyddade områden gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Föreskrifterna är anpassade för att bevara de natur-, kultur- och friluftslivsvärden som finns inom respektive område. Det innebär att olika regler gäller för olika områden. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.
Föreskrifterna hittar du på varje reservats webbsida och även i det formella beslutsdokumentet. Föreskrifterna finns ofta också på informationsskyltar i det skyddade området.
Ett annat exempel på områden som har särskilda regler är fågel- och sälskyddsområden. Dessa områden får bara besökas vissa tider på året.
Ta hänsyn till fridlysta djur och växter
Fridlysning innebär att en växt- eller djurart är fredad. Du får inte plocka, fånga, döda eller på annat sätt samla in eller skada exemplar av arten.
Det kan vara eldningsförbud
Ta reda på om det är eldningsförbud. Det är kommunens räddningstjänst eller Länsstyrelsen som utfärdar eldningsförbud.
Motortrafik ingår inte i allemansrätten
Allemansrätten gäller när du färdas utan motor. Att köra motordrivet fordon som bil, motorcykel, snöskoter, fyrhjuling eller elcykel ingår inte i allemansrätten.
Låt fossilen stanna på Öland
I vårt län, särskilt på Öland, finns det gott om fossiler och mineraler. Fossil är vackra rester av växter och djur från vår urtid, kanske det tydligaste beviset på att landskap och miljöer existerade här för miljontals år sedan.
Men det finns inte obegränsat med fossil och de kommer inte att återbildas. För att nästa generation också ska kunna njuta av de vackra lämningarna gäller:
- Förbjudet enligt lag att knacka bort fossil.
- Lös fossil och stenar är en del av marken och tillhör markägaren. Enstaka minnesstenar eller fossilbit som saknar ekonomiskt värde kan vara tillåtet att ta med hem.
- Förbjudet att plocka mer än enstaka sten och fossil utan markägarens och länsstyrelsens tillstånd.
- Förbjudet att överhuvudtaget ta stenar från stenmurar och andra kulturhistoriska anläggningar.
Kalksten och fossil på Öland (Publikation från länsstyrelsen)