Knisa lövskog

Fotograf: Magnus Andersson
Knisa lövskog bjuder på omväxlande natur och
spännande fornlämningar. I slåtterängar, sumpskogar
och lummiga lundar finns en stor mångfald
av blommor, fåglar, lavar, mossor och småkryp.
Välkommen att upptäcka ett stycke värdefull natur!
Områdets historia
Marken i reservatet tillhörde förr i tiden de medeltida byarna Knisa och Gel. Här skördade byborna sitt hö från vidsträckta slåtterängar. En del ängar var öppna och alvarlika, i andra stod spridda lövträd och buskar. Men marken hade brukats långt dessförinnan, redan på järnåldern. Om det vittnar reservatets alla fornlämningar i form av långhus och hägnader.
Blommande ängar
Under 1900-talet övergavs stora arealer ängsmark på Öland, precis som i övriga landet. En del av ängarna här i Knisa växte igen, men ännu finns ovanligt stora arealer öppen ängsmark kvar. Markerna som slåttrats i generationer uppvisar en enastående blomsterprakt. Salepsrot, krutbrännare och brudsporre är alla exempel ur den rika ängsfloran. Blomrikedomen lockar till sig fjärilar, bin och andra insekter som är på jakt på nektar.
Fågelparadis
Reservatets orörda sumpskogar och lövängarnas trädmiljöer är ovärderliga för en rad arter som är beroende av gamla lövträd och murken död ved. Till exempel trivs flera hålhäckande arter här, som spillkråka, mindre hackspett, stare, göktyta och halsbandsflugsnappare.
Trädåldringar i forna lövängar
Lummiga lövskogar med gamla ekar och askar växer idag över stora delar av de forna slåtterängarna. De äldsta ekarna är uppemot 250 år gamla. Men det var inte bara höet som togs till vara i de forna lövängarna. De bidrog också med löv och kvistar till kreaturens vinterfoder. Många av de gamla askarna bär ännu spår efter hamlingen, ett annat ord för den lövtäkt som var vanlig i det gamla bondesamhället.
Föreskrifter
Inom naturreservatet är det inte tillåtet att:
- Framföra motordrivet fordon annat än på befintliga vägar.
- Bedriva militär övningsverksamhet.
- Tälta mer än ett dygn på samma ställe.
- Starta och landa med luftfartyg.
- Framföra cykel annat än på väg eller stig.
- Skada eller störa däggdjur och fåglar, klättra i boträd, eller uppehålla sig nära rovfågelbo, lya eller gryt.
- Medföra okopplad hund eller annat husdjur som inte är kopplat.
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
Fakta
Beslutsår: 2015
Areal: 59,6 hektar
Kommun: Borgholm
Markägare: Naturvårdsverket samt enskilda
Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län
Hur sköts naturreservat?
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.