Jordtorpsåsen

Fotograf: Malin Miller
Reservatet är beläget i den sydvästra delen av Mittlandskogen. Här sträcker sig den cirka två kilometer långa Jordtorpsåsen, en markant höjdrygg, i östvästlig riktning genom landskapet.
Flora och fauna
På den öppna betesmarken på åsen finns en artrik, torr gräsmarksflora med arter som brudbröd, knölsmörblomma, fältsippa, gullviva och fårsvingel. Åsens artrika gräsmarksflora i kombination med sandig jord gör att många insekter trivs här. Till exempel bygger vildbin såsom blodsandbi och fibblesandbi bon i sanden.
Kalkrika kärr
Kärren på båda sidor om åsen är kalkrika. Det lite mindre och något torrare kärret norr om åsen har en vegetation som domineras av säv- och starrarter, knippfryle och gåsört. Kärret söder om åsen är mycket blötare och får därför vegetation som domineras av stora tuvor av bunkestarr. Här växer fackelblomster, strandlysing och åkermynta. Flera arter av trollsländor trivs i de fuktiga miljöerna, liksom den sällsynta långbensgrodan. Skogen i reservatet består av betade hässlen med ett varierande inslag av björk.
Den geologiska särarten
Åsen har troligtvis bildats som en strandvall då havsnivån var högre än den är idag. Då kastade havet vid kraftiga stormar upp material på stranden i form av en vall. Havsytans nivå har sedan dess ändrats flera gånger varpå strandvallen i sin tur åter svallats av efterkommande havsnivåer.
Fornlämning
Under järnåldern användes åsen som gravplats. Man har funnit omkring 90 gravar i området. I reservatet finns två gravfält med vardera fem runda stensättningar. Härifrån är det heller inte långt att vandra till Gråborg - Ölands största fornborg. Räkna med cirka 45 minuters promenad i skön lövskogsnatur.
Föreskrifter
Inom naturreservatet är det inte tillåtet att:
- skada eller borttaga fasta naturföremål och ytbildningar ävensom växande träd, buskar och örter, blomplockning härunder inbegripen,
- avsiktligt störa djurlivet,
- skada eller borttaga befintliga hägnadsanordningar,
- utan markägarens tillstånd tälta eller uppställa husvagn,
- uppgöra eld,
- på störande sätt utnyttja radioapparat, grammofon eller liknande.
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
-
Toalett
-
Vandringsled
Fakta
Beslutsår: 1968
Areal: 12 hektar
Kommun: Mörbylånga
Markägare: Enskilda
Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län
Hur sköts naturreservat?
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.