Trysunda

Ön Trysunda ligger längst ute i havsbandet i Höga Kusten. Det är en populär ö att besöka sommartid och omnämns ofta som en av Sveriges vackraste öar. Här kan du koppla av, njuta av vacker havsutsikt och vandra runt ön. Sommartid finns det vandrarhem och stugor att hyra. Vid hamnen ligger ett idylliskt fiskeläge som är det bäst bevarade längs hela Ångermanlandskusten.

Vandra och övernatta

Trysunda är en fin ö för en vandringstur. Här finns flera fina stigslingor som passerar mysiga vikar, klippstränder och utsiktspunkter. Rundan till Björnviken är ganska lättgången och passar dem som också vill bada. Stigrundan på västra delen av ön är mer kuperad och utmanande.

Sommartid är vandrarhemmet på Trysunda öppet. Där finns också stuguthyrning, affär och restaurang. Det är fint att tälta vid Björnviken och på norra sidan av ön. Men tänk på att det är förbjudet att göra upp eld på andra platser än i iordninggjorda eldstäder.

Tillgänglighet

Till Trysunda tar du dig med reguljär färja. Du med rullstol eller rullator kan men fördel välja M/F Ulvön eftersom den är bättre tillgänglighetsanpassad än Minerva.

Från färjeläget går en bred, grusad gångväg bort till affären och vandrarhemmet. Vid färjekajen, gästhamnen och vandrarhemmet finns det tillgänglighetsanpassade toaletter. Och nära vandrarhem/gästhamn finns även flera tillgänglighetsanpassade grillplatser och rastbord. En av stugorna som vandrarhemmet hyr ut är tillgänglighetsanpassad, hör av dig till dem för frågor om den.

Fiskeläget

Fiskeläget på Trysunda grundades av Gävlefiskarna på 1500-talet. Då ledde tre sund (därav namnet Trysunda) in till den skyddade hamnen. Men genom landhöjningen finns nu bara ett av sunden kvar. Det fina fiskarkapellet från 1600-talet med sina vackra väggmålningar är en klenod i Höga Kusten. Ett fiskemuseum finns i en av sjöbodarna och berättar om det liv som fiskarfamiljerna levde här förr. Nuförtiden bor bara några personer året om på ön, men sommartid kommer det många sommargäster och turister.

En spännande geologi

Trysunda med omgivande öar har en spännande geologisk bakgrund som härstammar från vulkanisk aktivitet. En vandring längs stränderna bjuder på en färgprakt med rundade röda, svarta och gråa stenar. Den röda nordingrågraniten är cirka 1 580 miljoner år och delar utrymmet med grå varvig sandsten som överlagrats av mörk diabas från 1 200-1 400 miljoner år sedan.

I Björnviken på norra delen av Trysunda finns en lång sandstrand lämplig för sol och bad. Där bakom hittar du den tio meter höga Malmgrottan, ett namn den säkert fått genom att det i detta område finns spår från tidigare gruvbrytning på ön.

Har du tillgång till båt kan du ta dig till Skrubban. På sydsidan vid det så kallade fågelberget kan du se 40 meter lodräta diabaspelare som bildar ett kubiskt system av vertikala klyftor och horisontella avsatser.

Artrik vegetation

Trots det karga läget är vegetationen artrik på öarna. På Skrubban finns arter som blåsippa, liljekonvalj, tibast, getrams, nattviol, fjällnejlika och strandtrav. Tuvbräcka växer både på Skrubbans branter ner till bara ett par meter över havet men också i Kapellbergets branter på Trysunda. I fiskeläget växer olika sorters gräs samt arter som backtimjan, sanddraba, månlåsbräken och gul fetknopp. På den lilla ängen intill stigen mot Rödskateviken kan du få se ängsarter som sällsynta låsbräknar och vaxskivlingar.

Skogarna på öarna i reservatet består av hällmarkstallskog och barrblandskog och på Skrubban finns det många riktigt vridna gammeltallar.

Ett rikt fågelliv

Många fågelarter trivs här, till exempel kan du få syn på ejder, svärta och tobisgrissla som häckar runt öarna. På Skrubbans fågelberg häckar gråtrut, havstrut och fiskmås.

Trysundas hamn. Foto: Erik Engelro

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:

 • Göra åverkan på mark och växtlighet.
 • Störa djurlivet.
 • Ta med sig hund som inte är kopplad.
 • Göra upp eld annat än på angivna platser.
 • Köra motordrivet fordon på land. Nyttotrafik av boende på Trysunda samt statliga eller kommunala tjänstemän är dock tillåten.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förBad/badplats Bad/badplats
 • Ikon förInformationstavla Informationstavla
 • Ikon förKollektivtrafik Kollektivtrafik
 • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd
 • Ikon förRastplats Rastplats
 • Ikon förServering Servering
 • Ikon förStig Stig
 • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Beslutsår: 1987

Storlek: 1052 hektar

Kommun: Örnsköldsvik

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsområde: Naturreservat, Natura 2000, Världsarv

Hitta hit

Sommartid går det dagliga passagerarbåtar från Köpmanholmen till Trysunda. Under vintern är turlistan begränsad. För mer information besök webbplatsen för M/F Ulvön.

Webbplatsen för M/F Ulvön Länk till annan webbplats.

Bil

För att nå färjehamnen i Köpmanholmen svänger du av från E4 vid Bjästa söder om Örnsköldsvik. Följ sedan skyltarna.

Buss

Du kan även ta dig med buss från Örnsköldsvik till Köpmanholmen. Då kliver du av vid ändhållplatsen Köpmanholmen Bussgaraget som ligger bredvid färjeläget. För busstider sök på Din turs webbplats.

Webbplatsen Din tur Länk till annan webbplats.

Kontakt

Frågor om anläggningar eller skötsel av statliga naturreservat

Förvaltning av skyddad natur, Länsstyrelsen Västernorrland

Telefon, växel: 0611-34 90 00

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss