Öppna stugor

Bild på övernattningsstuga.

I naturreservat och nationalpark i Västernorrlands län finns ett 30-tal stugor som är öppna för besökare året runt. Vissa är lämpade för övernattning medan andra är enklare raststugor.

OBS! På grund av pågående coronapandemi avråder vi från planerade övernattningar i de öppna stugorna. Eftersom stugorna är små och enkla finns det begränsade möjligheter till att hålla avstånd och sköta god handhygien.

Stugorna är fortsatt öppna för kortare raster och övernattning i nödfall, men vi rekommenderar att övernattande gäster har med sig eget tält.

Övernattningsstugor

De stugor som är lämpade för övernattning har sängar eller breda britsar. Oftast finns madrasser, men i enstaka stugor finns det inte. I övernattningsstugorna finns kamin och ved. Det brukar även finnas vissa kokkärl, men det varierar mellan stugorna.

Har du frågor eller funderingar kring en specifik stuga? Gå in på det reservatets sida så hittar du kontaktuppgifter till reservatets förvaltare längst ner på sidan.

Övernattningsstugor finns i nationalparken:

Skuleskogens nationalpark Länk till annan webbplats. 

Samt i naturreservaten:

Balesudden

Helvetesbrännan

Jämtgaveln

Kålhuvudet

Meåforsen

Oringsjö

Rigåsen

Skallberget

Stockholmsgata

Storklacken

Storön

Sundsjöåsen

Vändåtberget

Älgberget-Björnberget

Åttjärnsbodarna

Raststugor

Vissa stugor är inte menade för övernattning, utan endast för kortare raster. I dessa finns inga sängar eller britsar, utan endast bord och bänkar. I många finns kamin och ved, men inte i alla.

Raststugor finns i naturreservaten:

Bågaliden

Granvågsniporna

Lillsjöslåttern

Långvattnet

Nävernäsan

Skuleberget

Storberget

Att tänka på om du övernattar i stugorna på vintern

  • I vissa av övernattningsstugorna plockas madrasserna bort på vintern. Ta därför med dig liggunderlag i reserv om du tänkt övernatta i någon av stugorna.
  • När du kommer till en stuga kan det vara länge sedan någon eldade sist, stugan kan vara helt utkyld. Vissa av de äldre stugorna tappar dessutom värmen snabbt, så även om du eldar på kvällen kan det bli kallt under natten. Se därför till att ta med dig varma kläder och varm sovsäck om du tänkt övernatta.
  • Vid vissa stugor behöver du såga och hugga upp veden själv. Se till att lämna lite färdig ved i stugan till nästa besökare. Det ska finnas spade och yxa i varje stuga, men vill du vara på den säkra sidan kan du ta med egna.
  • Vedutkörningen till de flesta stugorna sker under vårvintern med skoter. Det ska sedan räcka hela året till nästa utkörning. Vissa år kan det vara så pass många besökare att veden tar slut redan under senhösten/vintern i vissa stugor. Besöker du en stuga på vintern finns det därför en risk att veden är slut. Ta därför alltid med dig ett friluftskök i reserv!

Det är endast vissa av naturreservaten där parkeringen snöröjs vintertid. Vilka dessa är samt lite generell information om att besöka naturreservat på vintern hittar du under fliken nedan.

Besöka naturreservat på vintern

Kontakt