Leringsåsen
- asprik granskog

Gammal koja i Leringsåsen. Foto: Kristin Lindström
Leringsåsen är en nordostvänd skogssluttning väster om sjön Leringen. Här finns ett större sammanhängande kärnområde av grannaturskog med stort inslag av grov äldre asp. Det finns inga anlagda stigar i reservatet.
Syftet med reservatet
Syftet med reservatet är att bevara en varierad grannaturskogsmiljö med stort inslag av medelålders och äldre lövträd i form av asp och björk. Här finns mycket av de strukturer, som döda stående och liggande träd, som är kännetecknande för ett naturligt fungerande skogsekosystem.
Varierad skog
Skogen i områdets södra del är högväxt och olikåldrig. Gran dominerar med inslag av medelålders tall. De äldsta granarna är kring 140 år gamla. Asp är vanligt och det finns flera mycket grova träd. Mängden död ved är generellt hög.
I den norra delen av reservatet har huvuddelen av granarna avverkats innan reservatet bildades och nu står här en gles lövdominerad skog med stora inslag av fallna aspar. Västra delen av reservatet består av en ungskog med en del kvarlämnad asp och äldre tall. Lövvärdena i dessa delar ska gynnas, bland annat med hjälp av stängsling för att hålla nere älgbetet.
Artrikt
Det finns en mångfald av olika arter på gran och asp. Många är mindre vanliga i dagens skogslandskap. Exempel är doftticka, finporing, lappticka, blackticka, gräddticka, liten aspgelélav, liten hornfliksmossa, lunglavsknapp, laven mörk rödprick, smalskaftlav och vedsäcksmossa.
Brandpåverkan
Spår efter bränder förekommer sporadiskt i området och på enstaka kolade stubbar finns brandljud (skador) från minst fem bränder i serie. Områdets rika aspförekomst är ett resultat från den senaste branden och tidiga avverkningar.
Våtmark med höga värden
I sydvästra delen av reservatet ingår en del av Trätmyran-Stormyran vilket är en våtmark som har bedömts ha höga naturvärden i den nationella våtmarksinventeringen. Den stora myren består främst av fattiga till intermediära kärr. Ullsäv och ängsnycklar har noterats i de senare.

Den väldoftande dofttickan växer på gamla sälgar. Foto: Pekka Bader
Ta med GPS
Inga anordningar för besökare görs inom reservatet, förutom informationsskylt. Det kan därför vara bra att ha med en GPS vid besök i området då det inte finns märkta stigar i området.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- Fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående och omkullfallna träd och buskar.
- Samla in mossor, svampar eller lavar med undantag för plockning av matsvamp för husbehov.
- Genom grävning eller på annat sätt skada mark och block.
- Samla in eller föra bort insekter eller andra ryggradslösa djur.
- Klättra i boträd eller på annat sätt medvetet störa eller skada djurlivet.
- Köra motordrivet fordon annat än på upplåten skogsbilväg.
- Sätta upp skylt, tavla, affisch eller göra inskrift.
- Utföra vetenskapliga undersökningar som innebär markering av provytor eller annan åverkan inom reservatet utan länsstyrelsens tillstånd.
Serviceinformation
-
Informationstavla
Fakta
Beslutsår: 2011
Storlek: 104 hektar
Kommun: Ånge
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.