Långvattenhöjden
Reservatet består av sjön Långvattnet och dess omgivande bergsluttningar med naturskog. Högsta punkten ligger på nära 350 meters höjd över havet.
Död ved ger viktig livsmiljö
Reservatet domineras av granskog som inte är särskilt gammal och som påverkats både av äldre bränder och småskalig avverkning. Trots det finns det mycket gott om omkullfallna träd och stående döda och döende granar. Den döda veden utgör en viktig livsmiljö för många arter. Här har påträffats bland annat småflikig brosklav, aspgelélav, violettgrå tagellav, doftticka och stor aspticka.
Väster om berget finns en förekomst av den hotade laven långskägg i anslutning till ett hygge. Ganska mycket träd i denna kantzon har dock stormfällts på senare år.
Lövinslag och hällmark
I sluttningarna söder om sjön är bitvis lövinslaget stort. Möjligen beror det på tidigare skogsbete eller annan kulturpåverkan. Mycket av lövet har utgjorts av asp, men bäver har under de senaste åren fällt så gott som varje asp i de nedre delarna. Björken har dock ofta lämnats i fred.
Norr om sjön är det delvis brant, med hällmarksinslag, och skogen är varierad. Spritt i sluttningen, liksom öster om sjöns utlopp, finns fina äldre tallar. Uppe på berget i sydost står ganska mager lågvuxen granskog med visst inslag av tall. Det finns en del äldre gran men som en följd av den låga tillväxten är här mängden död ved låg.
Närliggande reservat
Sör-Lappmyran ansluter nästan direkt i sydost. Nävertjärnsskogen finns cirka en kilometer i sydväst och Nävertjärnsdalen en dryg kilometer mot väster.
Ta med GPS
Inga anordningar för besökare görs inom reservatet, förutom informationsskylt. Det kan därför vara bra att ha med en GPS vid besök i området då det inte finns märkta stigar i området.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- Fälla eller på annat sätt skada levande eller döda, stående eller omkullfallna träd och buskar.
- Samla in mossor, svampar eller lavar med undantag för plockning av matsvamp.
- Genom grävning eller på annat sätt skada mark och block.
- Köra motordrivet fordon. Förbudet gäller ej snöskoter på snötäckt mark.
- Samla in eller föra bort ryggradslösa djur.
- Sätta upp skylt, tavla, affisch eller göra inskrift.
- Uppföra anläggning, såsom vindskydd, koja, bänk, spång, stängsel, ledning, mast eller torn.
- Genomföra tävlingar, lägerverksamhet eller andra större arrangemang utan länsstyrelsens tillstånd.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2014
Storlek: 137 hektar
Kommun: Kramfors
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat, Natura 2000
Hitta hit
Reservatet ligger öster om Habborn, cirka 12 kilometer fågelvägen sydväst om Kramfors. Från riksväg 90 i Kramfors tar du vägen mot Fiskja och Kvissle. Där tar du av till höger in på en skogsbilväg mot Habborn. Efter ytterligare cirka 5 kilometer finns vägvisning mot Sör-Lappmyrans naturreservat. Kör på denna väg i drygt 3 kilometer så når du vändplanen.
Kommer du från Härnösand tar du av mot Karlberg och Kvissle i Ramvik. Även från väg 331 i Viksjö kan du nå reservatet genom att köra mot Habborn och sedan österut på skogsbilvägen förbi Manen.
Kontakt
Frågor om anläggningar eller skötsel av statliga naturreservat
Förvaltning av skyddad natur, Länsstyrelsen Västernorrland
Telefon, växel: 0611-34 90 00