Hummelvik
Hummelvik kallas "Skuleskogens lillebrorsa". Här finns mycket av det som är typiskt för nationalparken. Kuperad terräng, fantastiska vyer, en fridfull liten tjärn och gamla, fina skogar. En stigrunda tar dig runt reservatet och bjuder på flera storslagna utsikter mot havet. På flera ställen kan du till och med se rakt mot Slåttdalsskrevan i Skuleskogen.
Vandring
Stigen i reservatet börjar nere vid vägen och leder först brant uppför. Därefter går den igenom ett varierat landskap med hällmarkstallskogar, myrstråk och klipphällar med utsikt. Det är en kuperad och spännande runda på sammanlagt cirka fem kilometer. På Fäbodberget är det fina klippor att fika på med utsikt ner mot havsfjärden och bort mot Skuleskogens nationalpark. I klart väder kan du se rakt in i Slåttdalsskrevan. En annan fin rastplats längs stigrundan är vid Stortjärnen, en vacker och fridfull tjärn mitt i skogen.
Röd granit och klapperfält
Bergsområdet där Hummelviks naturreservat ligger är ett stycke Skuleskogen i miniatyr. Det är ett kuperat landskap med stora höjdvariationer, från 10 meter över havet i områdets södra del till de högsta topparna på 210 meters höjd. Berggrunden består av den vackert röda nordingrågraniten. De högre partierna präglas av hällmark och i svackorna och på terrasser finns en svallad morän med ett flertal klapperfält. Mot väster och söder stupar bergen brant. Ett större mäktigt klapperfält finns i dalgången öster om Fäbodberget efter stigen från lövsumpskogen till Stortjärn.
Gammal och artrik skog
Skogen i reservatet är omväxlande. Här finns gles tallskog på höjderna, högt belägna myrar och blandskogar i sluttningar och svackor. På flera ställen finns knotiga och mycket gamla tallar. Åldern på många av tallarna är förmodligen över 300 år. Området är brandpåverkat och här och var kan du se spår av det i form av brända stubbar och träd.
Några ovanliga arter som finns i denna gammelskog är violettgrå tagellav, lunglav, läderlappslav, ullticka, gränsticka, stjärntagging och gräddporing. Den sällsynta hängtickan har också hittats i den östra delen av reservatet. Av kärlväxter i reservatet kan nämnas blåsippa, tibast, stor blåklocka. Här och var i sluttningarna förekommer grov asp.
I området finns också djur som är typiska för gamla skogar, som fågelarterna gråspett och berguv. Lodjur trivs i de klippiga och svårtillgängliga partierna. De är blyga och svåra att få syn på. Bäst chans att se dem är vid gryning eller skymning.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- Bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda, stående eller omkullfallna träd och buskar.
- Plocka, gräva upp eller skada växter, lavar eller vedlevande svampar. Bär och matsvamp får dock plockas.
- Klättra i boträd eller på annat sätt medvetet störa eller skada djurlivet.
- Samla insekter, snäckor eller andra djur.
- Köra motordrivet fordon, inklusive snöskoter, annat än på befintlig väg.
skada mark och block. - Göra upp eld annat än på anvisad plats.
- Ta med hund som inte är kopplad eller annat lösgående husdjur. Undantag gäller för hund vid den jakt som får bedrivas i reservatet.
- Sätta upp skylt, tavla, affisch eller göra inskrift.
- Utföra vetenskapliga undersökningar utan länsstyrelsens tillstånd.
- Bedriva organiserat friluftsliv i kommersiellt syfte utan länsstyrelsen tillstånd.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2002
Storlek: 252 hektar
Kommun: Örnsköldsvik
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat, Natura 2000, Världsarv
Hitta hit
Reservatet ligger mellan Hummelviksfäbodar och Stråsundsvägen i söder och Stortjärnen vid Hummelviksberget i norr. Från E4 i Bjästa åker du mot Köpmanholmen. Från Hummelviksvägen i Köpmanholmen kör du mot Stråsundsviken.
Kontakt
Frågor om anläggningar eller skötsel av statliga naturreservat
Förvaltning av skyddad natur, Länsstyrelsen Västernorrland
Telefon, växel: 0611-34 90 00