Ögeltjärn
Ögeltjärns naturreservat är ett välbesökt och tätortsnära område med fina vandringsleder. Från toppen av det 91 meter höga Ögeltjärnsberget har du en fantastisk utsikt över skärgården. Ögeltjärn är ett kommunalt reservat.
Utsikt och friluftsområde
Ögeltjärnsberget har ett brant klippstup i söder med storblockig rasbrant. En rastplats finns uppe på berget med vindskydd, eldstad och rastbord där du även kan njuta av utsikten. För att komma hit kan du följa vandringsleder från parkeringen i Vannviken eller från Gullviks havsbad. Ett annat fint utsiktsberg är Vikbottberget, nordväst om Gullvik.
Gullvik är även startplats för många som vill åka skidor eller ta en promenad på isen och ut till någon av öarna.
Tjärn med blodiglar
Inom reservatet ligger den lilla Ögeltjärnen där det finns ett vindskydd med eldstad. På äldre bygdedialekt sa man Ögeltjenna vilket är liktydigt med Igeltjärn. I tjärnen fanns det gott om blodiglar och dessa fångades och såldes till apoteket ända fram till 1930- och 40-talen. Blodiglarna användes som läkemedel och var bland annat bra vid förfrusna händer och fötter vilket de faktiskt används till än i dag.
Vegetation
Floran i området är mycket rik med ett antal kalkgynnade arter som till exempel blåsippa och olika orkidéer. Kalken kommer antagligen från ett underliggande skalgruslager som består av snäck- och musselskal som avsattes på den forntida havsbottnen.
Myren i anslutning till Ögeltjärn är medelrik med gräsull, trindstarr, klubbstarr, tvåblad, ängsnycklar och myggblomster. Söder om Ögeltjärn utbreder sig en fin sumpskog med källstråk. Här växer tvåblad, grönkulla, brakved, blåsippa, olvon, tibast och måbär. Skogsfrun finns här årligen och blommar i början av augusti.
På gamla gråalar i området har det hittats en av de nordligaste förekomsterna i Sverige av skriftlav och blemlav. På tallved har knappnålslaven Chaenotecopsis fennica sin första kända förekomst i Ångermanland.
Djur i reservatet
I reservatet förekommer både fåglar och däggdjur som tillhör faunan i äldre skogar. Några arter som setts i området är till exempel tjäder, orre, spillkråka, tofsmes, älg och mård. På vintern går det då och då att se spår av lodjur.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- Bryta kvistar, fälla eller på något sätt skada levande eller döda träd och buskar samt att gräva upp örter, gräs, mossor och lavar.
- Göra upp eld annat än på anvisade platser vid vindskydden.
- Medvetet störa djurlivet.
- Köra motordrivet fordon.
- Ta med hund som inte är kopplad.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 1994
Storlek: 74 hektar
Kommun: Örnsköldsvik
Förvaltare: Örnsköldsviks kommun
Skyddsområde: Naturreservat, Världsarv
Hitta hit
Ögeltjärn ligger söder om Gullviks havsbad cirka 12 kilometer sydost om Örnsköldsvik. Från E4-rondellen vid södra infarten till Örnsköldsvik kan du följa vägskyltningen till Gullviks havsbad. Strax innan Gullvik finns en vägskylt till Ögeltjärns naturreservat som leder dig in till parkeringen.
Besöka på vintern
Delar av parkeringen snöröjs av kommunen vintertid. Tänk på att du kan behöva skidor eller snöskor för att röra dig runt i reservatet när det är mycket snö.