Avradslandet
Avradslandet är ett naturreservat som ligger norr om Näsåker. Det består av över 50 hektar brandpräglad naturskog som undgått modernt skogsbruk. Här finns sällsynta insektsarter som behöver gammal skog för att överleva.
Gamla tallar viktiga för arter
Området bär tydliga spår av tidigare skogsbränder, även i de delar där gran utgör det vanligaste trädslaget. Centralt i området, strax öster om skogsbilvägen, finns en högvuxen och brandpräglad gammelskog med cirka 250 år gamla tallar.
Här finns också och gott om gråa, döda stående tallar, så kallade torrakor. På dessa kan du till exempel hitta dvärgbägarlav. Andra arter här som är knutna till tall är svamparna tallticka och gräddporing. Äldre spår efter skalbaggen mindre märgborre är vanligt förekommande. Här finns även den sällsynta tallbarksvartbaggen.
Granskog med vedsvamp och barkplattbagge
I sydväst och nordost finns mer grandominerade äldre delar i anslutning till myrmarker. I dessa skogar hittar du vedlevande svampar som violmussling, rosenticka och lappticka samt laven gammelgranskål. Den sällsynta insekten större barkplattbagge har påträffats på omkullfallna gamla granstammar.
- Den starkt hotade insekten större barkplattbagge är knuten till grova granlågor i gamla fuktiga granskogar. Den är idag klassad som starkt hotad och endast ett fåtal platser bedöms idag hysa livskraftiga populationer.
- Det kan tyckas märkligt att en sådan art påträffas i ett till stora delar tydligt brandpräglat område. Men det illustrerar väl hur den naturliga branden en gång har verkat. Fuktigare partier brann i mindre omfattning och fläckvis inte alls.
- I de fläckar granskog som undgick brandens kraftigare verkningar, exempelvis längs myrar och vattendrag, fanns levnadsbetingelser för arter som större barkplattbagge kvar även efter branden.
Naturvårdsbränning
I stora delar av reservatet ska brand återinföras som naturlig process genom att utföra naturvårdsbränningar. Målet är att på sikt återskapa en flerskiktad tallskog med en hög andel stående döda tallar, vilket är ovanligt idag. De delar som har grandominerad naturskog ska inte brännas.
”Avrad”
Ordet "Avrad" är ett äldre begrepp som ungefär motsvarar dagens arrendeavgift. Det var den årliga avgift som exempelvis en bonde eller en by betalade till jordägaren, exempelvis kronan (staten) för att nyttja jord, vatten eller skog.
Närliggande reservat
I söder ligger Stormyranskogens naturreservat:
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- Fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående och omkullfallna träd och buskar.
- Samla in mossor, svampar eller lavar med undantag för plockning av matsvamp för husbehov.
- Samla eller föra bort ryggradslösa djur.
- Genom grävning eller på annat sätt skada mark och block.
- Köra motordrivet fordon, annat än på befintlig skogsbilväg.
- Utföra vetenskapliga undersökningar som innebär markering av provytor eller annan åverkan inom reservatet utan länsstyrelsens tillstånd.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2009
Storlek: 50 hektar
Kommun: Sollefteå
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat
Hitta hit
Från Näsåker kör du mot Jansjö och Omsjö, efter cirka 3,5 kilometer sväng vänster in på skogsbilväg, efter 2,5 kilometer håller du höger. Koordinater för informationstavla: WGS84 decimal (latitud, longitud) 63.492219, 16.970959.
Kontakt
Frågor om anläggningar eller skötsel av statliga naturreservat
Förvaltning av skyddad natur, Länsstyrelsen Västernorrland
Telefon, växel: 0611-34 90 00