Finn-Stenbittjärnbäcken
Naturreservatet vid Finn-Stenbittjärnbäcken omfattar en 700 meter lång bäckravin och en bergssluttning norr om bäcken. Bäckravinen klarade sig undan den stora skogbrand som drabbade området år 1889.
Brandrefugie
Ravinen är en så kallad brandrefugie, alltså en del som klarade sig från en skogsbrand. Skogen består av gammal granskog med inslag av lövträd. På omkullfallna träd i ravinen har mer ovanliga vedsvampar som rosenticka och ullticka hittata. Här finns även de vanligare arterna granticka och klibbticka. Träden är täckta av garnlav med apothecier (fruktkroppar) vilket är typiskt för en gammal granskog. I nordvästra hörnet närmast Finn-Stenbittjärnen finns en mindre myr samt sumpskog där bävern dämt upp bäcken.
Nordsjöbrännan
Skogen på bergsluttningen norr om bäcken är en gammal lövbränna som brann 1889. I folkmun kalls den för Nordsjöbränna. Skogen domineras av asp samt av tallar som överlevde branden. Många har tydliga brandljud det vill säga övervallade brandskador. På de grova asparna förekommer arter som aspgelélav, skinnlav och småfläckig brosklav. Lövbrännor är rika miljöer även för fågelarter, till exempel hackspettar och sångare.

Rosenticka. Foto: Tomas Rydkvist
Lövrik barrskog och kolmilor
Skogen i väster består av grandominerad barrnaturskog. Här finns också partier med stort inslag av lövträd samt arter knutna till asp, björk och sälg, bland annat kandelabersvamp och doftticka. I hela området finns gott om granar över 150 år. Det finns god förekomst av död ved men varierar inom området. I delar finns fuktigare partier med gransumpskog med många äldre senvuxna granar. Även nordväst om Stenbittjärn finns gransumpskog med gott om äldre senvuxna granar.
I sydöstra delen av reservatet finns en kolbotten från 1906 som kolades av Israel Jonsson. Kolmilor har använts för att framställa träkol. Många kolmilor finns kvar i skogarna som så kallade kolbottnar, som är resterna efter den plats där kolmilan en gång stod.

Finn-Stenbittjärnbäcken. Foto: Jonas Salmonsson
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- Fälla eller på annat sätt skada levande eller döda, stående eller omkullfallna, träd och buskar.
- Insamla eller föra bort insekter eller andra ryggradslösa djur.
- Framföra motordrivet fordon annat än på befintlig väg för motorfordonstrafik. Förbudet gäller inte snöskoter på snötäckt mark, tjälad mark.
- Uppföra anläggning, såsom vindskydd, koja, bänk, spång, bro, stängsel, ledning, mast eller torn.
- Klättra i boträd eller på annat sätt medvetet störa djurlivet.
- Utan länsstyrelsens tillstånd använda området för organiserade tävlingar, militära eller andra övningar, lägerverksamhet eller motsvarande.
- Sätta upp skylt, tavla, affisch eller göra inskrift.
- Genom grävning eller på annat sätt skada mark eller vattenmiljöer.
- Plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort mossor, lavar eller svampar, med undantag för plockning av icke fridlysta mat- och marklevande färgsvampar.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 1995 (utvidgning 2024)
Storlek: 45 hektar
Kommun: Kramfors
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat
Hitta hit
I Kramfors tar du vägen väster ut mot Forsed. Efter knappt sju kilometer, i Sjöbyn, tar du vägen mot Nästvattnet och Mjövattnet. I byn Mjövattnet fortsätter du på vägen mot Habborn cirka fyra kilometer förbi sjön Storvattnet. Vid Stormyråsen strax efter Långviksbodarna, innan vägen passerar Nordsjöbäcken, finns en parkeringsficka. Därifrån kan du vandra längs en gammal körväg upp mot reservatet.
Kontakt
Frågor om anläggningar eller skötsel av statliga naturreservat
Förvaltning av skyddad natur, Länsstyrelsen Västernorrland
Telefon, växel: 0611-34 90 00