Aktuella varningsmeddelanden i Västernorrlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Smitingen-Härnöklubb

Vid Smitingens havsbad utanför Härnösand kan du både njuta av solen och söka dig ut på annorlunda upptäcktsfärder. Här finns inte mindre än fem stora, vackert utsvarvade tunnelgrottor. Det finns en servering vid sandstranden och ett flertal iordningställda grillplatser. Den vid Klubbsjön är tillgänglighetsanpassad. Ta med egen ved om du vill grilla, ingen ved tillhandahålls för närvarande!

Vandring och rastplatser

Smitingen är mest känd för sin fina sandstrand som är ett mycket populärt havsbad sommartid. Men i området finns också många spännande vandringsleder i olika svårighetsgrad. Här hittar du även flera rastplatser och eldstäder för grillning.

Klubbsjön runt

Till rastplatsen vid Klubbsjön går en tillgänglighetsanpassad gångväg. Från parkeringen kan du följa gångvägen ner mot stranden och sedan ta vänster. När du kommer till vägen håller du höger. Då kommer du till gångvägen som går ut till rastplatsen. Först är det grusad gångbana och sedan träramp.

Vid Klubbsjön finns dass, grillplats och vindskydd som alla är tillgänglighetsanpassade. Runt Klubbsjön kan du sedan följa en trevlig stig som passerar flera ställen där det går att bada från klipporna. Stigen är stenig men inte så kuperad. Från nordöstra sidan av sjön kan du göra en avstickare till havsviken Klösan.

Grottstigen

Vill du ha mer utmanande vandring kan du gå stigrundan ut på Härnöklubb. Den kallas Grottstigen eftersom den passerar flera grottor på utsidan av udden. Två av dem är det skyltat till från stigen. Det är ganska krävande att ta sig dit med klättring över block och stenar. På den här stigrundan kan du också göra en avstickare upp till toppen av Härnöklubb. Härifrån har du hänförande utsikt i flera väderstreck.

Geologistigarna

Ett annat alternativ är att vandra i sydvästra delen av reservatet. Här är det också kuperat och spännande att gå, med många naturliga fikaplatser med fin utsikt. De två geologistigarna är 2,3 kilometer respektive 3,6 kilometer långa och går söderut från badstranden. Det första du möter är en vackert svarvad rauk i fast urberg. Därefter fortsätter stigen till klapperfältet Borsmalen, där det finns en sju meter lång grotta. I berghällen ovanför klapperfältet finns flera "jättegrytor", gropar i berget som svarvats ur genom att stenar snurrats runt av havets vågor. Märkligt formade raukar, som ser ut som liggande sälar och urtidsmonster, och en grottnisch kan du även få se här.

Därefter kan du fortsätta längs stigen upp på berget och runt tillbaka till Smitingen. Det är en kuperad vandringstur med många fina utsikter ut över havet. Eller så går du den längre slingan som följer kusten söderut mot det stora klapperfältet Gråbergsmalen. Där svänger stigen upp norrut och går en bit utanför reservatet innan den återvänder tillbaka till Smitingen.

Tunnelgrottor

Tunnelgrottor finns bara i Skandinavien och hälften av landets tunnelgrottor ligger i Ångermanlands kustområde. Den unika samlingen av grottor, grytor och raukar vid Smitingen är bland Sveriges vackraste i sitt slag, väl värda ett eller flera besök.

Hur har då dessa formationer bildats? Den mest accepterade förklaringen är att stenar och grus har satts i rörelse av havsvågorna i sprickor och andra försvagningar i berget. Av landhöjningen har sedan grottorna flyttats upp på torra land. En av grottorna är till hälften under vattnet och slipas fortfarande ut av havets bränningar.

Naturen i reservatet

I reservatet finns det, förutom den fina sandstranden, främst block- och stenstränder. Terrängen är kuperad och brant, till stor del med orörd, gles tallskog. Den högsta punkten är Klubberget som sträcker sig 80 meter över havet. Runt Klubbsjön finns äldre grandominerad skog och i reservatets nordliga delar ingår några områden med yngre tall- och blandskog.

Härnöklubb är en god observationsplats för den som vill studera flyttande sjöfåglar, främst under hösten.

Strandtrav

I klippskrevor mot havet växer den för regionen speciella strandtraven. Strandtrav är den enda svenska kärlväxt som bara finns i Ångermanland. Här förekommer den längs kusten från Häggdånger till Skags udde. Klibbal, som är ett mindre vanligt trädslag i regionen, finns längs Klubbsjöns norra strand och vid Bastuhamn i Gånsviken.

Glanstagel

En ovanlig lavart som heter glanstagel finns inom naturreservatet, bland annat högst uppe på Klubberget. Den växer direkt på marken på platser som har ett näst intill arktiskt mikroklimat. Det är exponerade klipptoppar som blåses fria från snö på vintern. Glanstagel är en så kallad istidsrelikt som sannolikt har funnits kvar i Höga Kusten-området sedan förra istiden. De enda kända platserna för glanstagel i landet finns på Härnön och Hemsön.

Eftersom varje förekomst av glanstagel endast hyser ett litet antal bålar, är arten mycket sårbar. Glanstagel är klassad som starkt hotad i Sverige. I Västernorrlands län har vi ett särskilt ansvar för att skydda arten eftersom den bara finns här.

Foto av en stor sandstrand omgiven av träd, bild tagen från luften.

Reservatet är mest känt för den fina sandstranden. Foto: Erik Engelro

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att: 

 • Använda motorbåt eller annan motordriven farkost i Klubbsjön.
 • Köra motordrivet fordon annat än på anvisade vägar och platser.
 • Rida.
 • Tälta utan naturvårdförvaltarens tillstånd.
 • Elda direkt på berghällar, i grottor, grytor eller på sandstranden.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förBad/badplats Bad/badplats
 • Ikon förEldplats Eldplats
 • Ikon förFiske Fiske
 • Ikon förInformationstavla Informationstavla
 • Ikon förKollektivtrafik Kollektivtrafik
 • Ikon förParkering Parkering
 • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd
 • Ikon förRastplats Rastplats
 • Ikon förServering Servering
 • Ikon förStig Stig
 • Ikon förTillgänglighet Tillgänglighet
 • Ikon förTorrdass Torrdass

Fakta

Beslutsår: 1988 och utökning 2021

Storlek: 282 hektar

Kommun: Härnösand

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsområde: Naturreservat, Natura 2000 (större delen)

Hitta hit

Bil

Det är skyltat från E4 i centrala Härnösand. Följ skyltarna mot Smitingen och Specksta/ Gånsvik. Strax innan Gånsvik tar du av till Smitingens havsbad.

Buss

Sommartid på vardagar går buss ut till Smitingen från centrala Härnösand. För busstider sök på Din turs webbplats.

Webbplatsen Din tur Länk till annan webbplats.

Besöka under vintern

Parkeringen snöröjs av kommunen hela vintern. Tänk dock på att stigarna inte snöröjs så du kan behöva snöskor om det är mycket snö.

Kontakt

Frågor om anläggningar eller skötsel av statliga naturreservat

Förvaltning av skyddad natur, Länsstyrelsen Västernorrland

Telefon, växel: 0611-34 90 00

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss