Aktuella varningsmeddelanden i Västernorrlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Mjältön

Mjältön är Sveriges högsta ö med en topp på 236 meter över havet. Tvärs över ön ligger ett avlångt 600 meter brett naturreservat som i öster innefattar Baggviken, en fin naturhamn med rastbord och andra anordningar för friluftslivet. En stig leder upp till öns topp där utsikten över Världsarvet Höga Kusten är magnifik. Du kan även nå toppen via en stig från Sundsbodarna på öns västra sida.

Naturhamn och vandringsled

De flesta besöker Mjältön med egen båt eller kajak, men sommartid går det ibland reguljära båtar från Docksta eller Skulebergets havscamping till Mjältöns västra sida. Den fina viken, Baggviken, på östra sidan är en naturlig hamn. Här finns bryggor, rastplatser, dass och en bastu.

Det går en stigrunda på Mjältön som är ett fint sätt att uppleva ön. Vandringsleden passerar både Sundsbodarna och Baggviken med avstickare upp på Mjältöns högsta punkt på 236 meter över havet. Här är utsikten över omgivande uddar, öar och berg fantastisk. Räkna med att rundturen tar minst 4 timmar inklusive matpaus.

Örtrik ö

Vid Baggviken finns en rik växtlighet med bland annat källört, blåsippa, trolldruva och tibast. Andra intressanta växter är myggblomster, korallrot och hårstarr. Vid Baggtjärn som ligger innanför viken, växer en örtrik skog som på sina håll är sumpskogsartad. Tjärnen omgärdas av gungflyn och väster därom går en del intressanta bäckstråk. Utmed stigen till toppen av berget kan den vitblommiga bergglimmen studeras.

Den gamla fäbodplatsen Sundsbodarna, som ligger utanför reservatet, har rester av ängsflora med sydliga arter. Där har hittats backnejlika, backtrav, smånunneört, backsmörblomma och vårförgätmigej. Det inte svårt att finna fjällnejlika och strandtrav på klippstränderna.

Röd granit

Toppen är centrum i en något välvd högplatå, Bastutoberget. Högplatån omges av branta stup som mot fastlandssidan är lodräta och upp till 50 meter höga. Berggrunden är röd nordingrågranit, bortsett från några smala diabasgångar. Hela ön har legat under högsta kustlinjen och har därför kraftigt bearbetats av vågor och bränningar. Här finns kalspolade bergstoppar, blockmarker och stora klapperfält. Nära toppen finns också en större grotta, Mjältögrottan.

Foto taget från luften över en havsvik med båtar.

Mjältöns hamn. Foto: Erik Engelro

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:

  • Bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar.
  • Köra motordrivet fordon.
  • På ett störande sätt använda radioapparat, grammofon, bandspelare, musikinstrument.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förBad/badplats Bad/badplats
  • Ikon förEldplats Eldplats
  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förStig Stig
  • Ikon förTorrdass Torrdass

Fakta

Beslutsår: 1974

Storlek: 148 hektar

Kommun: Kramfors

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsområde: Naturreservat, Världsarv

Hitta hit

För att komma till Mjältön måsta du åka båt eller paddla kajak. Naturhamnen vid Baggviken är en perfekt angörningspunkt men även bryggan vid Sundsbodarna, Sör- och Norr Aspviken, Baggsandsbukten och Norra Valmsundet är bra vikar för sjöfarare.

Under juli brukar det gå en regulär båt från Skulebergets havscamping till Mjältön varje lördag och söndag. Besök Skulebergets havscampings webbplats för mer information och bokning av biljetter.

Båttur till Mjältön, Skulebergets havscamping Länk till annan webbplats.

Kontakt

Frågor om anläggningar eller skötsel av statliga naturreservat

Förvaltning av skyddad natur, Länsstyrelsen Västernorrland

Telefon, växel: 0611-34 90 00

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss