Målabråten
Målabråtens naturreservat är en frodig lövskog, viktig för mossarter som trivs i den fuktiga miljön.
Syfte
- bevara och vårda en äldre blandlövskog dominerad av ädellövträd, asp och al med inslag av grova ädellövträd, grov asp och grov hassel
- bevara och vårda en stor artrikedom av växter och djur knutna till blandlövskog, grova ädellövträd, asp, al och död ved
- bevara områdets geologiska värden för tolkningen av inlandsisens avsmältning
i samspel med bevarandet av naturvärden tillgodose allmänhetens behov av friluftsliv och möjlighet till motion och rekreation
Växt- och djurliv
Målabråtens naturreservat är en lövskog med stor andel lövträd. Ek, ask och alm är dominerande bland lövträden. Ek växer huvudsakligen i höglänta torra delar av reservatet medan ask och alm är mer frekventa i de delar av reservatet som ligger mellan blöta och torra partier. I blöta delar, längs bäcken och på översilningsmark, växer det gott om klibbal. Även gråal förekommer i reservatet. Förekomst av grova aspar och grov hassel bidrar till områdets höga naturvärden. Området ligger i en nordsluttning, ca en kilometer söder om Landsjön, med en höjdskillnad på 100 meter.
I området är det en hög luftfuktighet vilket gynnar flera mossarter. Trubbfjädermossa, stubbspretmossa, porellor, baronmossor, källgräsmossa och rävsvansmossa är några av alla de mossor du kan hitta i området. Den ovanliga alsidenmossan växer på murken alved på flera platser i reservatet.
Bland växterna kan nämnas skogsbingel, rödblära, hässleklocka, stinksyska och skogsstarr. I de nedre delarna av ravinerna växer den högvuxna ormbunken strutbräken som för tankarna till en urtidsskog. Kransrams är sällsynt i Småland men har sina främsta förekomster i södra Vätterbygden och växer på flera platser i reservatet. Andra växter som växer i näringsrika lövskogar och på källpåverkad mark och som också förekommer är trolldruva, springkorn, storrams, gullpudra och lundarv. Rödlistade arter som noterats i reservatet är bland annat svamparna narrtagging som växer på hassel och stor aspticka som växer på asp samt blyertslav som växer på ek.
Fågelarter som har observerats i området är gröngöling, spillkråka, mindre hackspett och stenknäck - arter som trivs i lövskog.
Friluftsliv
Lövskogen ligger nära Kaxholmens samhälle och utnyttjas flitigt för friluftsliv. Ett antal större och mindre stigar genomkorsar området, både markerade och omarkerade. En av lederna är pilgrimsleden Franciskusleden. I väster övergår skogsområdet i ett friluftsområde med elljusspår och andra motionsspår. En del av motionsspåren går in i det avgränsade reservatsområdet. Över området finns en framtagen orienteringskarta.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Allemansrätten gäller inte fullt ut i naturreservatet. Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- förstöra eller skada fast naturföremål eller liggande eller stående döda träd eller buskar eller delar av träd eller buskar
- cykla annat än på befintliga stigar eller väg
- plocka eller samla in mossor, lavar eller svampar, med undantag av matsvamp för husbehov. Undantag gäller även för insamling av enstaka exemplar för den artbestämning som inte låter sig göras i fält förutsatt att dessa rapporteras till Länsstyrelsen eller ArtDatabanken (artportalen)
- samla in ryggradslösa djur med hjälp av fällor
- bedriva lägerverksamhet
- Övrig lagstiftning för vad man får göra i skog och mark gäller också i naturreservatet.
Serviceinformation
Fakta
Beslutsår: 2012
Storlek: 19,4 ha
Kommun: Jönköping
Läge: Jönköpings kommun, 3,7 km sydväst om Skärstads kyrka
Ägare: Privata
Förvaltare: Länsstyrelsen i Jönköpings län
Anordningar: Informationstavla och strövstigar.