Tillgänglighet

Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda lansstyrelsen.se. Den här sidan beskriver hur webbplatsen uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.

Hur tillgänglig är webbplatsen?

Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Klarspråk

Klarspråk är en av grunderna i vårt arbete med tillgänglighet. Vi ska följa språklagen. Det innebär att vi ska använda ett enkelt, vårdat och begripligt språk. Med många svåra ord och laghänvisningar är vi medvetna om att det ibland blir onödigt krångligt. Vårt arbete med klarspråk är ett ständigt utvecklingsarbete.

Vårdat språk: går att se i texten. Vi använder oss av korrekt svenska.

Enkelt språk: går att se i texten. Vi skriver korta meningar och förklarar svåra ord. Det är tydligt vem som gör vad och det viktigaste står först.

Begriplig text: det avgör du. Hittar du någon del av texten på webben som du tycker är svår att förstå? I så fall vill vi att du rapporterar det till oss så att vi kan åtgärda det.

Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?

Om du behöver innehåll från lansstyrelsen.se som inte är tillgängligt för dig, men som vi har listat som undantaget från lagens tillämpningsområde, kan du meddela oss. Det kan vara till exempel tillgänglig pdf-fil, stor text, klarspråk, ljudinspelning eller punktskrift.

Du kan kontakta Länsstyrelsen i Jönköpings län på följande sätt:

Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet

Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss så att vi får veta att problemet finns.


Var så detaljerad du kan när du beskriver ditt problem, vilken sida eller funktion det är som du har problem med. Ju mer information vi har om bristen desto bättre kan vi arbeta med att lokalisera och åtgärda den.
På vilken Länsstyrelse uppstår problemet? Välj län i listan, om det är flera så välj det län som du besöker idag (obligatorisk) * (obligatorisk)
På vilken Länsstyrelse uppstår problemet? Välj län i listan, om det är flera så välj det län som du besöker idag (obligatorisk)






















Ange om det är en specifik sida du har problem med.
Kontaktuppgifter
Vi kan behöva mer information från dig för att åtgärda bristen. Lämna gärna dina kontaktuppgifter så har vi möjlighet att återkomma.


Anmäl bristande tillgänglighet

Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning och påtala det.

Anmäl bristande tillgänglighet, Myndigheten för digital förvaltning Länk till annan webbplats.

Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet

Den här webbplatsen är delvis förenlig med nivå AA i standarden Web Content Accessibility Guidelines version 2.1.

Web Content Accessibility Guidelines version 2.1 Länk till annan webbplats.

Här beskriver vi det innehåll som inte är tillgängligt.

  • Formulär på webbplatsen ger inte möjlighet att förhandsgranska innan de skickas in.
  • Vissa filmer på webbplatsen saknar textning och syntolkning.

Sökfunktionen

Sökfunktionen på webbplatsen har ett antal tillgänglighetsbrister som gör det svårt för hjälpmedel att förstå vissa syften och funktioner. Bristerna kan åtgärdas av vår leverantör och ligger som förbättringsförslag hos dem.

  • Instruktioner saknas för hur sökförslagen nås med tangentbord, vilket kan vara speciellt problematiskt för skärmläsaranvändare.
  • Sökfältet fylls i automatiskt och utan förvarning vid markering av sökförslag. Vad som fylls i bör vara ett aktivt val hos användaren.
  • Klick på filtreringslänkarna ändrar sökresultatet men det förmedlas inte till hjälpmedel.
  • Klick på länken "Relevans" visar eller döljer en lista med alternativ, men det förmedlas inte till hjälpmedel.

Youtube-spelare

Länsstyrelsen använder en inbäddad Youtube-spelare för att visa filmer på vissa sidor. Det pågår ett arbete att ersätta Youtube med annan mer tillgänglig videospelare.

  • Filmklipp som publicerats på webbplatsen före den 23 september 2020 saknar syntolkning.
  • På vissa filmer kan tangentbordsfokus ha för dålig kontrastverkan.
  • Videofilmer som publicerats före den 23 september 2020 saknar tidsoberoende alternativ som presenterar motsvarande information.

Oskäligt betungande anpassning: brister i dokument

Rapporter som publicerats kan ha bilagor som har problem med tillgängligheten. Det förekommer framför allt när bilagorna genereras från våra accessdatabaser. Vi har gjort bedömningen att målgruppen för dessa rapporter är mycket liten och anser att det är rimligt att åberopa undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för dessa bilagor.

Innehåll som inte omfattas av lagen

Det innehåll som beskrivs här är inte fullt tillgängligt, men undantas enligt 9 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

  • Dokument publicerade före 23 september 2018 kan ha tillgänglighetsproblem.

Så har vi testat webbplatsen

Vi har gjort en intern testning av webbplatsen och låtit vår konsult testa webbplatsen.

  • Senaste bedömningen gjordes den 13 december 2024.
  • Webbplatsen publicerades den 29 maj 2018.
  • Redogörelsen uppdaterades den 16 december 2024.

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Hamngatan 4, Jönköping

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss