Risk för skogsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Krysslista i Jönköpings län

Två krysslistor står uppställda mot en trädstam. Foto.

Vill du få nya tips på intressanta natur- och kulturområden i din närhet? Kanske vill du rentav kryssa dem allihop... Oavsett din ambition är vår önskan att fler ska hitta ut till vackra områden med stora naturvärden. Välkommen in i naturen!

Naturen får oss att må bra

Vi mår bra av att vistas ute i naturen på ett kravlöst sätt, det finns det forskning som visar. Du har säkert känt av det själv, hur fågelkvitter och jordiga dofter kan få dig att släppa vardagen för en stund. För att hjälpa dig att hitta nya, spännande områden att besöka har vi gjort en krysslista där länets alla naturreservat, kulturreservat och såklart även vår nationalpark finns med.

Planera ditt besök

Vissa reservat är lätta att komma till och lätta att vara i, andra kräver betydligt mer av den som vill komma på besök. Innan du kastar dig iväg, kika på ditt resmåls webbsida så att du säkert vet att det är ett område som passar dig. I vissa fall måste du gå en bra bit för att ens komma fram till reservatet.

Arbete pågår

Just nu håller vi på med en stor genomgång av alla naturreservat. Det innebär att dels att vi går igenom alla reservat på webben, och dels att vi inventerar dem i fält. När vi är klara ska alla naturreservat ha bra information på sin webbsida och för en del reservat har vi också utökat tillgängligheten ute i själva reservaten. Det kan vara allt från små åtgärder som bättre skyltning till reservatet, till stora åtgärder som ett nytt fågeltorn. Det här görs inte över en natt, men det är många spännande projekt på gång!

Naturen - en svår samarbetspartner

De flesta naturreservaten har blivit reservat för sina naturvärdens skull. Det hindrar inte att vi strävar efter att tillgängliggöra dem så gott det går. Våra ambitioner varierar kraftigt mellan olika naturreservat. Vissa reservat har många anläggningar som underlättar för besökare av alla slag, medan andra ligger långt ifrån stora vägar och inte ens har en parkering.

Ungefär hälften av reservaten räknar vi som någorlunda lätta att besöka. Men naturen är kuperad och stenig, rötter sticker upp från marken och grenar ramlar ner över stigar. Det gör att det är svårt att tillgängliggöra många av reservaten för besökare med olika funktionsvariationer. Minimimålet är att alla besökare ska kunna komma ut i minst ett reservat av varje naturtyp. Vi arbetar dock på ett kreativt, kostnadseffektivt och hållbart sätt för att underlätta på fler ställen så att så många som möjligt kan ta del av vår vackra natur.

Var finns krysslistan?

Du kan antingen gå till Länsstyrelsens reception och be att få ett tryckt exemplar, eller så kan du själv skriva ut den i länken under rubriken "Krysslistan för utskrift". Vi kommer också att placera ut krysslistan i vissa reservats informationslådor och förstås sprida den vitt och brett till kommuner och informationspunkter. Väl mött ute i naturen!

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Tänk på att olika skyddade områden har olika föreskrifter! Kika på respektive reservats webbsida för att få information om vad som gäller just där.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Krysslistan är en folder där alla länets naturreservat och kulturreservat finns med, och såklart hittar du även nationalparken här. Områdena finns utprickade med ett nummer på en karta, och samma nummer hittar du i en lista som är sorterad kommunvis.

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss