Björknäset
I Björknäset kan du uppleva riktigt gammal barrskog som ger en känsla av orördhet. Gammal skog täcker området och gran är vanligast. Många granar har dock dött efter angrepp av insekten granbarkborre och det har gjort området mycket otillgängligt.
En hel del döda granar står kvar som torrträd men många har också fallit omkull vilket gör att det är svårt att vandra i området. Kommer man till reservatet med båt finns det dock flera partier längs med Nedingens strand som lämpar sig för ett besök.
Vandringsleden är avstängd
Tidigare fanns en vandringsled i området som ledde fram till fornborgen Kramnäs Skans som ligger på en höjd mitt i reservatet. Den tros härstamma från folkvandringstiden, det vill säga från cirka 1500 år sedan.
På grund av de kraftiga granbarkborreangreppen har vi stängt av leden från 2024. Det är helt enkelt för krångligt att ta sig fram i skogen och många träd väntar fortfarande på att falla. Det är därför riskfyllt att vistas inom vissa delar av reservatet. Vi räknar med att åter öppna upp och röja fram leden om några år när de flesta döda granar har fallit.
Besök den flikiga sjön Nedingen
En del av sjön Nedingen och några skogsbeklädda öar ingår också i reservatet. Nedingen är en flikig sjö och en värdefull livsmiljö för många djur- och växtarter. På flera öar finns det till exempel ett rikt fågelliv. Öarna i reservatet är populära att besöka med egen båt på sommaren och på vintern kan du åka långfärdsskridskor på sjön vid rätt förhållanden.
Ovanliga svampar och andra arter
I reservatet finns en rikedom av svamparter. Här finns flera ovanliga svamparter som är knutna till äldre barrskog, till exempel koppartaggsvamp och fyrflikig jordstjärna. Den sällsynta och fridlysta bombmurklan är också rikligt spridd i området.
De många träd som har dött efter granbarkborrens härjningar är inte bara av ondo, många arter är helt beroende av död ved för sin överlevnad. Det stora tillskottet på död ved kommer därför att leda till att flera ovanliga arter får en fristad i Björknäsets naturreservat under många decennier framöver.
Spår av slåtter och bete
Området har tidigare använts för bete och slåtter. Betesdjuren transporterades då till hagen sjövägen eftersom det inte fanns någon väg från fastlandet. I södra delen fanns en slåtteräng och en lada.
Idag är större delen av området barrskog men spår av det äldre kulturlandskapet finns fortfarande kvar i området. Här kan du hitta typiska hagmarksväxter och grova lövträd med vida kronor.
Information om granbarkborre
I reservatet finns en del angrepp av insekten granbarkborre. Det leder till att granar dör och kan falla ner. Läs mer om angreppen och vad du ska tänka på i skog angripen av granbarkborre.
Beslut
Beslut och skötselplan finns i Naturvårdsverkets kartverktyg Skyddad natur.
Björknäset, Skyddad natur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
I naturreservatet gäller särskilda regler för besökare.
Det är förbjudet att:
- bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående och omkullfallna träd och buskar
- skada, plocka eller samla in växter, svampar eller lavar (bär-, matsvamp- och blomplockning för eget behov är dock tillåtet)
- sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift
- fånga och insamla ryggradslösa djur på sådant sätt att deras biotoper eller reproduktionsmiljöer skadas eller förstörs
Det är förbjudet att utan Länsstyrelsens tillstånd:
- anordna lägerverksamhet.
- anordna tävlingar
Fakta
Skyddsår: 2017
Areal: 81 hektar, varav land 34 hektar
Karaktär: granskog, insjö
Kommun: Flen
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat, Natura 2000
Hitta hit
Reservatet ligger vid Kramnäs i Mellösa socken, vid sjön Nedingen. Reservatet är svårt att nå. Ta av från väg 55 från Flen mot Malmköping, mot Saxgölet. Ingen parkering finns vid reservatet.