Naturum Stendörren

Naturum är ett centrum för besökare i ett naturområde. I Sverige finns i dag ett trettiotal olika naturum. I Södermanlands län finns naturum i Stendörrens naturreservat. Varje sommar anordnar naturum aktiviteter för stora och små. Välkommen ut!

Naturum entre

Välkommen till naturum

Välkommen till naturum Stendörren! Här kan du lära dig mer om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria genom utställningar, guidningar och andra aktiviteter. Under sommaren arrangerar vi dagligen kostnadsfria guidningar och familjeaktiviteter.

Skolklasser kan boka ett kostnadsfritt besök i naturum med guidning eller håvning. Även andra grupper kan boka dessa aktiviteter, men de kostar då 800kr för 30 min och 1200 kr för en timme, inklusive moms. Maximalt 25 personer kan vara med på varje guidning.

Läs mer om Stendörrens naturreservatöppnas i nytt fönster.

Just nu söker vi någon som vill driva kiosken vid naturum sommaren 2020.

Klicka här för att läsa mer och anmäla intresse.öppnas i nytt fönster

 

Öppettider

Naturum har stängt under vinterhalvåret och öppnar 1 maj 2020. Fri entré.

Maj: Vardagar klockan 12–16, helger klockan 10–17
Juni till augusti: Dagligen klockan 10–18
September: Vardagar klockan 12–16, helger klockan 10–17

Övrig tid kan vi öppna för grupper efter överenskommelse.

Följ oss gärna på Facebook!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där uppdaterar vi regelbundet om våra aktiviteter och händelser under sommaren.

Hitta till naturum

Naturum Stendörren ligger i Stendörrens naturreservat vid kusten mellan Nyköping och Trosa. Buss 554 från Nyköping eller Trosa stannar vid Stendörren. Efter en promenad på ca 4 km är du framme i reservatet. Om du kommer med bil är det skyltat från E4 och från väg 219 mot Stendörren.

Naturum ligger längst ut mot havet och för att komma dit behöver du promenera knappt en kilometer från parkeringen som ligger längst in i reservatet.

Handikapparkering Om du har svårt att gå och vill besöka naturum så finns handikappparkering vid naturum. Ring eller mejla oss för bomkod och information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Utställning i naturum

I vår utställning får du bekanta dig med det hemlighetsfulla livet under ytan i Östersjön. Här utmanas du i din kunskap om Östersjön och i din roll i Östersjöns ekosystem.

Skyltad vandringsled

Det finns en skyltad vandringsled, Upplevelseleden, länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstersom bjuder på både intressanta kunskaper och spännande upplevelser! Leden ingår i Sörmlands museums utställning "Historien i Sörmland".

Hyra stuga

Via naturum kan du hyra två små stugor på Ekholmen i Stendörrens naturreservat. Stugorna ligger vackert beläget på en ö vid farleden bara några hundra meter från fastlandet.

Boka eller anmäl intresse för att hyra stuga

Mer information stugornas standard finns sammanställd i ett dokumentPDF.


Hitta till fler naturum

Det finns många naturum att upptäcka runt om i Sverige. Läs mer på Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Naturum

0155-263180
Aktiv under säsong maj till september. Övrig tid telefonsvarare.

Johanna Öhr

Naturumföreståndare

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping