Naturum Stendörren

Naturum är ett centrum för besökare i ett naturområde. I Sverige finns i dag ett trettiotal olika naturum. I Södermanlands län finns naturum i Stendörrens naturreservat. Varje sommar anordnar naturum aktiviteter för stora och små. Välkommen ut!

Naturum entre

Välkommen till naturum

Välkommen till naturum Stendörren! Här kan du lära dig mer om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria genom utställningar och andra aktiviteter.

Midsommar
Naturum har öppet kl 11-15 på midsommarafton. Även serveringsvagnen är öppen denna tid.

Tänk på att det endast är tillåtet att grilla i iordningsställda grillplatser.

Med många besökare i reservatet under helgen kan det bli kö till grillplatserna, så överväg gärna att ha matsäck med som inte behöver grillas.

Ett tips om det är fullt på parkeringarna är att det även går att parkera på gräsytan längst in vid naturumparkeringen (den andra parkeringen). Tänk även gärna på att parkera klokt så att så många som möjligt får plats och ingen blir inparkerad.

Var snäll och visa hänsyn till andra besökare och håll avstånd, tack!

Sommaren 2020

På grund av rådande omständigheter med Corona/Covid-19 anpassar vi vår verksamhet under 2020.

  • Vi erbjuder inte guidningar och håvning för större grupper utan anpassar istället aktiviteterna så att de kan göras enskilt. Exempelvis kan du kan låna håvningsutrustning och utforska livet i vattnet eller på ängen.
  • Vi begränsar antalet besökare inne på naturum till maximalt 12 personer åt gången.
  • Vi i personalen finns utanför naturum och tar emot er besökare.
  • Vi har inget fastställt program för aktiviteter i år. Vår ambition är ändå att i den mån det går att genomföra vissa arrangemang och programpunkter. Se vår hemsida, anslag i reservatet eller vår facebook-sida för information om vad som är på gång!
  • Läs gärna mer om vad naturum och Stendörren har att erbjuda i år i vår nya naturumfolder!
  • Serveringsvagnen drivs i år av Bergs gård. Öppettiderna är lör-sön 11-17 t.o.m. vecka 27, därefter dagligen 11-17 . För mer information se www.bergsgardtrosa.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Öppettider

Naturum är öppet alla dagar 1 maj - 4 oktober. Fri entré.

På grund av rådande omständigheter med Corona/Covid-19 kommer vi att begränsa våra öppettider något i år . 

Här är våra uppdaterade öppettider:

Maj: Vardagar klockan 12–16, helger klockan 11–17
Juni till augusti: Dagligen klockan 11–17
September: Vardagar klockan 12–16, helger klockan 11–17

Övrig tid kan vi öppna för grupper efter överenskommelse.

Följ oss gärna på Facebook!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där uppdaterar vi regelbundet om våra aktiviteter och händelser under sommaren.

Hitta till naturum

Naturum Stendörren ligger i Stendörrens naturreservat vid kusten mellan Nyköping och Trosa. Buss 554 från Nyköping eller Trosa stannar vid Stendörren. Efter en promenad på ca 4 km är du framme i reservatet. Om du kommer med bil är det skyltat från E4 och från väg 219 mot Stendörren.

Läs mer om Stendörrens naturreservat.

Naturum ligger längst ut mot havet och för att komma dit behöver du promenera knappt en kilometer från parkeringen som ligger längst in i reservatet.

Handikapparkering Om du har svårt att gå och vill besöka naturum så finns handikappparkering vid naturum. Ring eller mejla oss för bomkod och information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Utställning i naturum

I vår utställning får du bekanta dig med det hemlighetsfulla livet under ytan i Östersjön. Här utmanas du i din kunskap om Östersjön och i din roll i Östersjöns ekosystem.

Just nu finns en tillfällig utställning med ullkonstverk gjorda av Karin Nilsson. Utställningen pågår till och med den 12 juli.

Ullkonstverk på naturum

Skyltad vandringsled

Det finns en skyltad vandringsled, Upplevelseleden, som bjuder på både intressanta kunskaper och spännande upplevelser! Leden ingår i Sörmlands museums utställning "Historien i Sörmland".

Hyra stuga

Via naturum kan du hyra två små stugor på Ekholmen i Stendörrens naturreservat. Stugorna ligger vackert beläget på en ö vid farleden bara några hundra meter från fastlandet.

Boka eller anmäl intresse för att hyra stuga

Mer information stugornas standard finns sammanställd i ett dokument.PDF

Skolklasser

Skolklasser kan boka ett kostnadsfritt besök i naturum med guidning eller håvning. Även andra grupper kan boka dessa aktiviteter, de kostar då 800 kr för 30 min och 1200 kr för en timme, inklusive moms. Maximalt 25 personer kan vara med på varje guidning.

Hitta till fler naturum

Det finns många naturum att upptäcka runt om i Sverige. Läs mer på Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text

Kontakt

Naturum

0155-263180
Aktiv under säsong maj till september. Övrig tid telefonsvarare.

Johanna Öhr

Naturumföreståndare

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping