Malma
Här på åsen växer framförallt barrskog men även öppna betesmarker ingår i naturreservatet. Längs med krönet går Sörmlandsleden så området passar bra för dig som vill ta en promenad.

Strövvänlig granskog nedanför Malmaåsen
Malma naturreservat ligger strax norr om Malmköping och består av ett cirka 2 km långt parti av Strömsholmsåsen. Reservatet bjuder på en varierad skog, som dock är ganska ung. Uppe på åsen dominerar tallen medan granen växer i sänkorna. Bitvis finns också lövträd som rönn, asp och björk. På några ställen finns blomsterrika gläntor där du kan hitta nattviol, blåklockor och andra fina växter.
Om du tar dig ner för åsen mot riksväg 53 möts du av öppnare marker som tidigare har hävdats med boskap eller genom slåtter. Här finns också rester av backstugor. Det var mindre hus som ofta var bebodda av personer utan eget jordbruk, till exempel hantverkare eller äldre personer. Äppelträd, trädgårdsväxter och stenformationer vittnar om den tid då platsen var bebodd.
I öster gränsar reservatet till Sundbysjön där det finns ett rikt fågelliv. Här hittar du också en kallkälla där du kan släcka törsten. Följ ledvisningen som Sörmlandsleden har satt ut för att komma till källan.
Rullstensås med speciellt namn
Malma naturreservat ligger på Strömsholmsåsen. Det är en rullstensås som sträcker sig från Södermanland över Mälaren och upp genom Västmanland och Dalarna. En rullstensås är en lång rygg av slipade stenar, grus och sand som bildades när inlandsisen smälte. Här i Malma naturreservat kallas formationen för getryggsås. Krönet är smalt och har branta sluttningar. Den har avsatts ovanför högsta kustlinjen och har därför inte flackats ut av vågor. Malma naturreservat bildades framförallt för att skydda själva åsen från grustäkt.
Åtgärder planeras
Under flera år på 2000-talet har betesmarkerna vid Malma stått ohävdade. Många fina blommor lever dock kvar i markerna, här kan du hitta såväl nattviol, bockrot, prästkragar, gulmåra, blåklockor och andra växter som hör till våra öppna och hävdade betesmarker.
Det finns planer på att i framtiden lägga en del av marken under bete igen och glesa ur bland träden på själva åsen. Tanken med åtgärderna är att gynna de djur och växter som vill ha mer öppna och solbelysta miljöer, som exempelvis fjärilar, bin och många ängsblommor. En annan tanke med åtgärderna är också att den fina rullstensåsen ska bli synligare i landskapet och att de som vandrar längs med åsen ska fina få utblickar över omgivningen.
Föreskrifter
I naturreservatet gäller särskilda regler för besökare.
Det är förbjudet att:
- förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning
- uppgräva växter eller skada träd eller buskar
- avsiktligt störa djurlivet
- medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur
- tälta eller uppställa husvagn
- göra upp eld annat än på anvisad plats
- framföra motordrivet transportmedel annat än på därför upplåtna vägar och parkeringsplatser
- parkera på annat än därför iordningställda platser
- på störande sätt använda radioapparat, bandspelare e dyl eller liknande
- rida annat än på därtill upplåten väg
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
-
Stig
-
Vandringsled
Kontakt
Hans Sandberg
Reservatsförvaltare, Naturvårdsenheten
Länsstyrelsen i Södermanlands län
Lämna gärna synpunkter eller fråga om reservatet via vårt formulär
Fakta
Skyddsår: 1975
Areal: 41,6 hektar
Karaktär: åsbarrskog, betesmark, rullstensås
Kommun: Flen
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat
Mer information
Beslut
Beslut och skötselplan finns i Naturvårdsverkets kartverktyg Skyddad natur.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.